Wzór formularza wykazu producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej.
Dz.U.2005.34.312
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 17 lutego 2005 r.
w sprawie wzoru formularza wykazu producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
ZAŁĄCZNIK 1
Wykaz producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej, stan na dzień 31 grudnia ....... roku.
Wykaz producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej, stan na dzień 31 grudnia ....... roku.
Nazwa upoważnionej jednostki certyfikującej | Numer identyfikacyjny upoważnionej jednostki certyfikującej | Adres upoważnionej jednostki certyfikującej | Imię i nazwisko osoby wypełniającej wykaz |
Dane adresowe producenta | ||||||||||||||||||
Lp. | Kategoria producenta1) | Nazwisko/Nazwa | Imię pierwsze2) | Imię drugie2) | Nr Identyfikacyjny producenta, jeżeli został nadany przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa | Nr Identyfikacyjny producenta nadany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą | Województwo | Powiat | Gmina | Miejscowość | Kod pocztowy | Poczta | Ulica | Nr domu | Nr lokalu | Rodzaj działalności4) | Informacja dodatkowa5) (S/O) | Równoległe prowadzenie produkcji konwencjonalnej (Tak/Nie) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |
1 |
1) Należy wpisać jedną lub więcej z poniższych kategorii (np.: AB, BCD...), jeżeli podmiot prowadzi więcej niż jedną kategorię działalności:
A) Producent rolny (podmiot prowadzący gospodarstwo ekologiczne, w tym przetwarzający, pakujący i wstępnie etykietujący produkty wytworzone we własnym gospodarstwie)
B) Przetwórca (podmiot przygotowujący i przetwarzający produkty ekologiczne oraz pasze lub dokonujący uboju zwierząt i rozbioru mięsa zwierząt, przy czym pakowanie i etykietowanie produktów ekologicznych jest zaliczane do przetwórstwa)
C) Importer (podmiot prowadzący przywóz produktów ekologicznych z państw trzecich w celu wprowadzenia ich do obrotu)
D) Podmiot prowadzący zbiór roślin dziko rosnących i ich części, owoców lub grzybów
E) Podmiot zajmujący się obrotem produktami ekologicznymi i dystrybucją tych produktów
F) Dostawca kwalifikowanego materiału siewnego i wegetatywnego materiału rozmnożeniowego
G) Pszczelarz.
2) Należy wypełnić w przypadku osób fizycznych.
3) Dane adresowe zgodne z danymi zawartymi w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 6 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 93, poz. 898, z późn. zm.).
4) W przypadku działalności B i C należy wybrać kod działalności z tabeli wyboru działalności przetwórcy lub importera produktów ekologicznych.
5) W przypadku działalności B i C należy sprecyzować, czy działalność jest prowadzona w siedzibie (S), czy oddziale (O) przedsiębiorcy.
Część II. Informacja dotycząca prowadzonej przez producenta produkcji lub wykonywanej działalności (stan w dniu kontroli)
Tabela A.
Informacja dotycząca produkcji roślinnej | |||||||
Lp. | Rodzaj uprawy | Powierzchnia uprawy (w ha) | Produkcja | ||||
w okresie przestawiania | z certyfikatem | ekologiczna (z certyfikatem) w tonach lub sztukach | |||||
1 | Zboże uprawiane na ziarno (włączając materiał siewny) | ||||||
1.1 | Pszenica zwyczajna | tona | |||||
1.2 | Pszenica orkisz | tona | |||||
1.3 | Pszenżyto | tona | |||||
1.4 | Żyto | tona | |||||
1.5 | Jęczmień | tona | |||||
1.6 | Owies | tona | |||||
1.7 | Kukurydza na ziarno | tona | |||||
1.8 | Inne zboża na ziarno | tona | |||||
2 | Rośliny strączkowe na suche nasiona | tona | |||||
3 | Ziemniak (włączając sadzeniaki) | tona | |||||
4 | Burak cukrowy (wyłączając materiał siewny) | tona | |||||
5 | Okopowe korzeniowe (wyłączając buraka cukrowego i materiał siewny) | tona | |||||
6 | Rośliny przemysłowe | ||||||
6.1 | Chmiel | tona | |||||
6.2 | Rzepak i rzepik | tona | |||||
6.3 | Słonecznik | tona | |||||
6.4 | Soja | tona | |||||
6.5 | Len oleisty | tona | |||||
6.6 | Rośliny lecznicze i przyprawowe | tona | |||||
6.7 | Pozostałe rośliny przemysłowe | tona | |||||
7 | Świeże warzywa | ||||||
7.1 | Kapustne (wyłączając korzeniowe) | ||||||
7.1.1 | Kalafior | tona | |||||
7.1.2 | Kapusta | tona | |||||
7.1.3 | Burak ćwikłowy | tona | |||||
7.1.4 | Pozostałe | tona | |||||
7.2 | Warzywa liściowe i łodygowe (wyłączając kapustne) | ||||||
7.2.1 | Seler | tona | |||||
7.2.2 | Por | tona | |||||
7.2.3 | Sałata | tona | |||||
7.2.4 | Endywia | tona | |||||
7.2.5 | Szpinak | tona | |||||
7.2.6 | Szparagi | tona | |||||
7.2.7 | Pozostałe liściowe i łodygowe | tona | |||||
7.3 | Warzywa psiankowate i dyniowate | ||||||
7.3.1 | Pomidor | tona | |||||
7.3.2 | Dynia | tona | |||||
7.3.3 | Papryka | tona | |||||
7.3.4 | Ogórek | tona | |||||
7.3.5 | Melon | tona | |||||
7.3.6 | Pozostałe warzywa psiankowate i dyniowate | tona | |||||
7.4 | Warzywa korzeniowe i cebulowe | ||||||
7.4.1 | Marchew | tona | |||||
7.4.2 | Czosnek | tona | |||||
7.4.3 | Cebula | tona | |||||
7.4.4 | Pozostałe warzywa korzeniowe i cebulowe | tona | |||||
7.5. | Strączkowe | ||||||
7.5.1 | Groch | tona | |||||
7.5.2 | Fasola | tona | |||||
7.5.3 | Pozostałe strączkowe | tona | |||||
7.6 | Pozostałe warzywa | tona | |||||
8 | Truskawki | tona | |||||
9 | Poziomki | tona | |||||
10 | Kwiaty i rośliny ozdobne (wyłączając uprawy szkółkarskie) | szt. | |||||
11 | Rośliny na paszę | ||||||
11.1 | Jednoroczne rośliny na paszę | ||||||
11.1.1 | Kukurydza na kiszonkę | tona | |||||
11.1.2 | Burak pastewny | tona | |||||
11.1.3 | Pozostałe rośliny jednoroczne na paszę | tona | |||||
11.2 | Wieloletnie rośliny dwuliścienne na paszę | tona | |||||
11.3 | Trawy na gruntach ornych | tona | |||||
11.4 | Pozostałe | tona | |||||
12 | Plantacje nasienne | tona | |||||
13 | Plantacje do produkcji wegetatywnego materiału rozmnożeniowego | szt. | |||||
14 | Inne uprawy rolnicze | tona | |||||
15 | Ugory jako część płodozmianu | ||||||
16 | Pastwiska i łąki | ||||||
16.1 | pastwiska i łąki (wyłączając niezagospodarowane tereny wypasu) | tona | |||||
16.2 | niezagospodarowane tereny wypasu | tona | |||||
17 | Uprawy sadownicze i jagodowe | ||||||
17.1 | Drzewa owocowe (wyłączając winnice) | ||||||
17.1.1 | Owoce | ||||||
17.1.1.1 | Owoce ziarnkowe | ||||||
17.1.1.1.1 | Jabłoń | tona | |||||
17.1.1.1.2 | Grusza | tona | |||||
17.1.1.2 | Owoce pestkowe | ||||||
17.1.1.2.1 | Brzoskwinia | tona | |||||
17.1.1.2.2 | Morela | tona | |||||
17.1.1.2.3 | Wiśnia | tona | |||||
17.1.1.2.4 | Śliwa | tona | |||||
17.1.1.2.5 | Pozostałe | tona | |||||
17.1.2 | Orzechy | ||||||
17.1.2.1 | Orzech włoski | tona | |||||
17.1.2.2 | Leszczyna | tona | |||||
17.1.3 | Pozostałe (wyłączając winnice) | tona | |||||
17.2 | Krzewy owocowe | ||||||
17.3 | Malina | tona | |||||
17.4 | Porzeczka | tona | |||||
17.5 | Agrest | tona | |||||
17.6 | Borówka amerykańska | tona | |||||
17.7 | Aronia | tona | |||||
17.8 | Pozostałe krzewy owocowe | tona | |||||
18 | Winnice | tona | |||||
19 | Inne uprawy wieloletnie | tona | |||||
20 | Zbiór ze stanu naturalnego | ||||||
20.1 | Jagodowe | tona | |||||
20.2 | Surowce zielarskie | tona | |||||
20.3 | Grzyby | tona |
Tabela B. Ekologiczny inwentarz żywy
Lp. | Ekologiczny inwentarz żywy | Liczba (w szt. fizycznych) |
1 | Bydło | |
1.1 | Bydło do roku życia | |
1.1.1 | Cielęta rzeźne | |
1.1.2 | Cielęta pozostałe | |
1.2 | Bydło od 1 do 2 lat życia | |
1.2.1 | Bydło rzeźne od 1 do 2 lat życia | |
1.2.2 | Pozostałe bydło od 1 do 2 lat życia | |
1.3 | Bydło powyżej 2 lat życia | |
1.3.1 | Krowy użytkowane mlecznie | |
1.3.2 | Krowy mamki | |
1.3.3 | Bydło rzeźne powyżej 2 lat życia | |
1.3.4 | Pozostałe bydło powyżej 2 lat życia | |
2 | Świnie | |
2.1 | Tuczniki | |
2.2 | Maciory | |
2.3 | Pozostałe | |
3 | Owce | |
3.1 | Owce maciorki | |
3.2 | Pozostałe | |
4 | Kozy | |
4.1 | Kozy matki | |
4.2 | Pozostałe | |
5 | Drób | |
5.1 | Broilery | |
5.2 | Kury użytkowanie nieśne | |
5.3 | Strusie | |
5.4 | Pozostałe | |
6 | Koniowate (łącznie) | |
7 | Króliki | |
7.1 | Króliki (samice do rozpłodu) | |
7.2 | Króliki pozostałe | |
8 | Pszczoły (liczba rodzin) | |
9 | Pozostały inwentarz żywy |
Tabela C. Ekologiczne produkty pochodzenia zwierzęcego
Lp. | Produkt | Produkcja |
10 | Mięso* | |
10.1 | Bydło (tona) | |
10.2 | Świnie (tona) | |
10.3 | Owce (tona) | |
10.4 | Kozy (tona) | |
10.5 | Drób (tona) | |
10.6 | Koniowate (tona) | |
10.7 | Króliki (tona) | |
10.8 | Pozostałe (tona) | |
11 | Produkty mleczne | |
11.1 | Mleko surowe | |
11.11 | Krowie (hektolitr) | |
11.12 | Owcze (hektolitr) | |
11.13 | Kozie (hektolitr) | |
11.2 | Śmietanka (hektolitr) | |
11.3 | Pozostałe produkty mleczne mierzone w hektolitrach (hektolitr) | |
11.4 | Masło (tona) | |
11.5 | Sery (tona) | |
11.6 | Pozostałe produkty mleczne mierzone w tonach (tona) | |
12 | Jaja (tona) | |
12.1 | do konsumpcji (tona) | |
13 | Miód (tona) | |
14 | Pozostałe produkty mierzone w tonach (tona) | |
15 | Pozostałe produkty mierzone w hektolitrach (hektolitr) |
* Dane od przetwórców i importerów
hektolitr = 100 litrów
Tabela wyboru działalności przetwórcy lub importera produktów ekologicznych
Lp. | Rodzaj działalności |
1 | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa |
1.1 | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu |
1.2 | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu |
1.3 | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego |
2 | Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw |
2.1 | Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków |
2.2 | Produkcja soków z owoców i warzyw |
2.3 | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw |
3 | Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego |
3.1 | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych |
3.2 | Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych |
4 | Wytwarzanie wyrobów mleczarskich |
4.1 | Przetwórstwo mleka i wyrób serów |
4.2 | Produkcja lodów |
5 | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych |
5.1 | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż |
5.2 | Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych |
6 | Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych |
6.1 | Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek |
6.2 | Produkcja sucharów i herbatników; produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek |
6.3 | Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych |
7 | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych |
7.1 | Produkcja cukru |
7.2 | Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych |
7.3 | Przetwórstwo herbaty i kawy |
7.4 | Produkcja przypraw |
7.5 | Wytwarzanie gotowych posiłków i dań |
7.6 | Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej |
7.7 | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana |
8 | Produkcja gotowych pasz i karmy dla zwierząt |
8.1 | Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich |
8.2 | Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych |
9 | Produkcja napojów |
9.1 | Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi |
9.2 | Produkcja win gronowych |
9.3 | Produkcja cydru i pozostałych win owocowych |
9.4 | Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych |
9.5 | Produkcja piwa |
9.6 | Produkcja słodu |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »