§ 8. - Wyżywienie żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2000.115.1207

Akt utracił moc
Wersja od: 12 kwietnia 2003 r.
§  8.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia żołnierzy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków - w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia,
2)
zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek wojskowych - w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia stosowanej w tej stołówce,
3)
zajmującym stanowiska albo zastępującym lub pełniącym obowiązki szefów pododdziałów, dowódców punktów obserwacyjnych marynarki wojennej oraz podoficerów gospodarczych kompanii radiotechnicznych, mającym służbowy obowiązek kontroli zachowywania się podległych żołnierzy służby zasadniczej w czasie spożywania posiłków - jako obiad przysługujący podwładnym,
4)
pełniącym nieetatowe całodobowe służby wewnętrzne i garnizonowe - stosownie do norm wyżywienia otrzymywanego w czasie pełnienia tych służb - na podstawie przepisów, o których mowa w § 3 ust. 2 - przez podległych żołnierzy służby zasadniczej albo przysługującego podległym kandydatom na żołnierzy zawodowych,
5)
lekarzom wojskowym kontrolującym jakość posiłków w jednostkach wojskowych prowadzących gospodarkę kuchenną, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich - w formie jednego posiłku dziennego.