Wyżywienie żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.62.565

Akt utracił moc
Wersja od: 18 grudnia 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 26 marca 2003 r.
w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową

Na podstawie art. 68 ust. 1a ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2002 r. Nr 21, poz. 205, z późn. zm. 1 ) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa przypadki oraz zasady i normy, według których żołnierze odbywający czynną służbę wojskową w ramach powszechnego obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej otrzymują bezpłatne wyżywienie lub równoważnik pieniężny.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
"żołnierzach" - należy przez to rozumieć żołnierzy, którzy odbywają zasadniczą służbę wojskową, ćwiczenia lub przeszkolenie wojskowe albo okresową służbę wojskową;
2) 2
 "żołnierzu służby zasadniczej" - należy przez to rozumieć żołnierza, który odbywa zasadniczą służbę wojskową, podoficera i szeregowego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe oraz osobę wykonującą świadczenia osobiste w jednostce wojskowej;
3)
"żołnierzu służby nadterminowej" - należy przez to rozumieć żołnierza odbywającego nadterminową zasadniczą służbę wojskową, a także okresową służbę wojskową;
4) 3
 "oficerze rezerwy" - należy przez to rozumieć oficera lub podchorążego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe;
5) 4
 "żołnierzu rezerwy" - należy przez to rozumieć oficera, podoficera i szeregowego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe;
6)
"zasadniczej normie wyżywienia" - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby;
7)
"dodatkowej normie wyżywienia" - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju przysługującą żołnierzowi w ciągu doby jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;
8) 5
 "wartości pieniężnej normy wyżywienia" - należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;
9)
"sportowcach wojskowych" - należy przez to rozumieć żołnierzy czynnie uprawiających sport w zespołach sportowych rodzajów Sił Zbrojnych, a także żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż;
10)
"stołówce wojskowej" - należy przez to rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia.
1.
Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:
1)
zasadnicze:
a)
żołnierską - 010,
b)
szkolną - 020,
c)
specjalną - 030,
d)
operacyjną - 040 lub 044;
2)
dodatkowe:
a)
ogólną - 110,
b)
chleba - 111,
c)
napoju - 160;
3)
polowe paczkowane:
a)
indywidualną suchą - S,
b)
skoncentrowaną lądową - PS-ląd,
c)
skoncentrowaną morską - PS-m.
2.
Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa tabela stanowiąca załącznik do rozporządzenia.
3.
Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają normy wojskowe ustalone w odrębnych przepisach.
4. 6
 Do pobierania próbek żywności w stołówce wojskowej wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, produkty spożywcze o wartości pieniężnej 150 % normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
1.
Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1)
zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b)
suchego prowiantu,
c)
suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,
d)
posiłków przyrządzanych na zlecenie przez kasyna wojskowe albo inne zakłady żywienia zbiorowego;
2)
dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,
b)
suchego prowiantu,
c)
napoju.
2.
Żołnierze uprawnieni do wyżywienia według różnych norm otrzymują wyżywienie według jednakowej dla wszystkich normy, jeżeli ich wyżywienie przygotowywane jest w jednej stołówce wojskowej, a warunki techniczno-organizacyjne uniemożliwiają przygotowywanie posiłków według różnych norm.
3.
Jeżeli norma wyżywienia, o której mowa w ust. 2, jest niższa od przysługującej, żołnierzowi wydaje się uzupełniający posiłek, odpowiadający różnicy wartości pieniężnych tych norm.
4.
Żołnierzowi może być wydane wyżywienie w naturze w ilości podwójnej zasadniczej normy wyżywienia:
1)
w przypadkach uniemożliwiających stawienie się w miejscu wydawania posiłków - do 48 godzin;
2)
w pierwszej dobie mobilizacyjnego rozwinięcia jednostki wojskowej - w warunkach uzasadnionych względami organizacyjnymi.
5.
Normy wyżywienia w formie posiłków lub suchego prowiantu niewykorzystane w terminie przeznaczonym na ich realizację nie podlegają wydaniu.
Żołnierze służby zasadniczej i oficerowie rezerwy otrzymują wyżywienie, z zastrzeżeniem § 19, przez okres odbywania czynnej służby wojskowej.
Żołnierze służby nadterminowej otrzymują wyżywienie, z zastrzeżeniem § 19, w dniach wykonywania obowiązków służbowych oraz w okresie leczenia w izbach chorych, według norm wyżywienia przysługujących żołnierzom służby zasadniczej.
Żołnierze rezerwy otrzymują 100% normy wyżywienia, jeżeli czas ćwiczeń wojskowych wynosi ponad 12 godzin, 75% normy - jeżeli ten czas wynosi od 8 do 12 godzin, i 35% normy - jeżeli ten czas jest krótszy niż 8 godzin.
Żołnierze biorący bezpośredni udział w ćwiczeniach prowadzonych z udziałem żołnierzy państw obcych otrzymują wyżywienie według norm, standardów jakościowych i organizacyjnych ustalonych dla żołnierzy tych państw, jeżeli są one korzystniejsze od wyżywienia, o którym mowa w § 13 pkt 2 i pkt 4 lit. b.
1.
Żołnierze otrzymują uroczysty posiłek przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według normy wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020:
1)
w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu świąt wielkanocnych;
2)
w dniu 31 grudnia lub 1 stycznia, 3 maja i 11 listopada;
3)
w dniu święta Wojska Polskiego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;
4)
w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozwiązania jednostki wojskowej;
5)
w dniu przysięgi wojskowej i pożegnania żołnierzy odchodzących do rezerwy.
2.
Uroczysty posiłek przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według normy wyżywienia szkolnej - 020 otrzymują także, w Dniu Podchorążego, podchorążowie rezerwy odbywający przeszkolenie wojskowe.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010 otrzymują:
1)
żołnierze służby zasadniczej i służby nadterminowej nieuprawnieni do innych zasadniczych norm wyżywienia;
2)
żołnierze osadzeni w wojskowych aresztach dyscyplinarnych i izbach zatrzymań;
3)
żołnierze służby zasadniczej skierowani do odbycia kary ograniczenia wolności.
1.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 otrzymują żołnierze:
1)
wchodzący w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej;
2)
w czasie:
a)
ćwiczeń poza garnizonem i rekonesansów,
b)
przebywania na poligonach i zgrupowaniach defiladowych,
c) 7
 udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;
3)
sportowcy wojskowi;
4)
wyznaczeni do pełnienia służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych - przed wyjazdem w czasie pobytu w jednostce wojskowej przygotowującej do służby w misji pokojowej, od dnia rozpoczęcia przygotowania do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej.
2.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 otrzymują również:
1)
żołnierze służby zasadniczej i służby nadterminowej:
a) 8
 w jednostkach kawalerii powietrznej, desantowo-szturmowych, Jednostkach Wojskowych: Nr 2305, Nr 4026, Nr 4101 i Nr 4118 oraz w pododdziałach reprezentacyjnych Wojska Polskiego, rodzajów Sił Zbrojnych, Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego i Szwadronie Kawalerii,
b)
pełniący funkcje przełożonych żołnierzy, uprawnionych do tej normy,
c)
uczestnicy kursów w ośrodkach szkolenia nurków i płetwonurków;
2)
oficerowie rezerwy.
3.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020, w wymiarze 200% tej normy, otrzymują żołnierze służby zasadniczej i służby nadterminowej oraz oficerowie rezerwy:
1)
w przypadku odbywania podróży służbowej lub wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach żołnierskich, jeżeli wypłata równoważnika pieniężnego nie jest celowa;
2)
konwojowani do innego garnizonu przez Żandarmerię Wojskową lub inne właściwe wojskowe organy porządkowe.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia specjalnej - 030 otrzymują sportowcy wojskowi delegowani na zgrupowania i zawody o randze ogólnokrajowej.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040 otrzymują:
1)
żołnierze wchodzący w skład załóg okrętów podwodnych - w czasie rejsów;
2)
żołnierze uczestniczący w ćwiczeniach wojskowych odbywanych w kraju wspólnie z żołnierzami państw obcych, z zastrzeżeniem § 8;
3)
żołnierze wyznaczeni do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji - od następnego dnia po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia powrotu do jednostki, w której kontynuują służbę wojskową;
4)
żołnierze jednostek wojskowych skierowanych poza granice państwa w celu udziału w:
a)
konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,
b)
ćwiczeniach wojskowych, z zastrzeżeniem § 8,
c)
szkoleniu,
d)
akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,
e)
przedsięwzięciach reprezentacyjnych;
5)
sportowcy wojskowi delegowani na zgrupowania i zawody o randze międzynarodowej.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 044, składającej się z produktów utrwalonych, konserw i koncentratów spożywczych, otrzymują żołnierze, o których mowa w § 13 pkt 3 i 4, w całości lub w formie wybranych posiłków w zamian za normę wyżywienia - 040.
 Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110, w formie posiłków, otrzymują:
1)
żołnierze służby zasadniczej, nadterminowej i oficerowie rezerwy - w wymiarze 100 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według norm wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020 - w dniu uroczystości lub święta, o których mowa w § 9 ust. 1 pkt 1;
2)
żołnierze służby zasadniczej, nadterminowej i oficerowie rezerwy - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według norm wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020 - w dniach:
a)
świąt i uroczystości, o których mowa w § 9 ust. 1 pkt 2-5,
b)
pozostałych świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy,
c)
wykonywania zadań określonych w § 11 ust. 1 pkt 2;
3)
żołnierze służby zasadniczej, nadterminowej i oficerowie rezerwy - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej - 010:
a)
w czasie pełnienia służby wartowniczej,
b)
w czasie pełnienia dobowych służb dyżurnych, dobowych dyżurów w obiektach specjalnych i punktach obserwacyjnych,
c)
pełniący służbę w jednostkach Żandarmerii Wojskowej,
d)
o wyjątkowo dużym wzroście i wadze ciała - na wniosek lekarza;
4)
żołnierze służby zasadniczej - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej - 010 - w dniach wzmożonego wysiłku fizycznego, powodowanego:
a)
zajęciami szkoleniowymi w terenie górskim,
b)
wykonywaniem prac w grupach remontowo-budowlanych,
c)
okresowym wykonywaniem prac w grupach remontowych przy konserwacji i naprawach uzbrojenia i sprzętu wojskowego,
d)
wykonywaniem prac związanych bezpośrednio z obsługą sprzętu lotniczego, radiolokacyjnego oraz z rakietowymi materiałami napędowymi;
5)
żołnierze służby zasadniczej i nadterminowej pododdziałów reprezentacyjnych Wojska Polskiego, rodzajów Sił Zbrojnych, Orkiestry Reprezentacyjnej Wojska Polskiego i Szwadronu Kawalerii - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020;
6)
żołnierze wchodzący w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a)
rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie - w wymiarze 100 %, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020,
b)
rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych - w wymiarze 70 % tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,
c)
rejsów okrętów podwodnych - w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia operacyjnej - 040,
d)
stoczniowych remontów okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020;
7)
żołnierze nurkowie i płetwonurkowie oraz żołnierze szkoleni na te stanowiska - w dniach wykonywania zadań pod wodą - w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020;
8)
żołnierze Jednostki Wojskowej Nr 2305, w czasie:
a)
ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych - w wymiarze 150 % tej normy,
b)
ćwiczeń odbywanych poza garnizonem - w wymiarze 80 % tej normy - jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020.
Dodatkową normę chleba - 111 otrzymują żołnierze wyłącznie jako uzupełnienie wyżywienia według norm wyżywienia, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b i c.
1.
Napój według dodatkowej normy napoju - 160, w ilości i rodzaju niezbędnych do zaspokojenia potrzeb, otrzymują żołnierze w dniach wykonywania obowiązków służbowych:
1)
w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi przekracza 28°C;
2)
na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C;
3)
o których mowa w § 11 ust. 1 pkt 2 lit. c.
2.
Napój w wymiarze 166% dodatkowej normy napoju - 160 otrzymują żołnierze:
1)
o których mowa w § 13 pkt 2-4, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia operacyjnej - 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy - 044;
2)
pełniący służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305.
1.
Żołnierze, którym przysługuje bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu, według najkorzystniejszej dla siebie zasadniczej normy wyżywienia oraz jednego najkorzystniejszego wymiaru z przysługujących wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110.
2.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się w przypadku, o którym mowa w § 15 pkt 3 lit. a.
1.
Żołnierze nie otrzymują bezpłatnego wyżywienia i równoważnika pieniężnego w okresie przebywania na leczeniu w publicznych zakładach opieki zdrowotnej.
2.
Żołnierze odbywający czynną służbę wojskową w kraju, skierowani w podróż służbową poza granice kraju, nie otrzymują bezpłatnego wyżywienia i równoważnika pieniężnego za okres jej odbywania.
 Wysokość równoważników pieniężnych w zamian za wyżywienie otrzymywanych przez żołnierzy służby zasadniczej, nadterminowej i oficerów rezerwy równe są aktualnym wartościom pieniężnym poszczególnych norm wyżywienia, określonym w przepisach odrębnych.
Równoważniki pieniężne w zamian za wyżywienie otrzymują żołnierze, o których mowa w § 20:
1)
w okolicznościach uzasadnionych rodzajem wykonywanego zadania służbowego;
2)
w przypadku odbywania podróży służbowej lub wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach żołnierskich, z wyjątkiem przypadku, w którym otrzymali wyżywienie w naturze - w wysokości równej wartości pieniężnej 200% zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.
 Równoważniki pieniężne w zamian za wyżywienie otrzymują również:
1)
żołnierze służby zasadniczej i oficerowie rezerwy w przypadku przebywania na:
a)
całodobowej przepustce,
b)
urlopie;
2)
żołnierze służby nadterminowej:
a)
na ich wniosek, przy braku przeciwwskazań służbowych,
b)
po powrocie do kraju w związku z zakończeniem służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych, od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia skierowania na urlop zdrowotny - w wysokości równej wartości pieniężnej normy wyżywienia przysługującej im w jednostce.
1.
Równoważnik pieniężny wypłaca się z dołu wraz z uposażeniem:
1)
żołnierzom służby zasadniczej i oficerom rezerwy - w przypadku, o którym mowa w § 22 pkt 1 lit. a, za miesięczne okresy obliczeniowe od dnia 21 miesiąca poprzedniego do dnia 20 miesiąca, w którym sporządza się listy uposażeń na następny miesiąc;
2)
żołnierzom służby nadterminowej - w przypadku, o którym mowa w § 22 pkt 2, na podstawie sporządzanych odrębnie list należności pieniężnych.
2.
W przypadkach, o których mowa w § 21 i § 22 pkt 1 lit. b, równoważnik pieniężny wypłaca się z góry, na podstawie sporządzanych odrębnie list należności pieniężnych.
3.
Równoważnik pieniężny wypłaca żołnierzom służby zasadniczej, nadterminowej i oficerom rezerwy wojskowa jednostka organizacyjna, która realizuje dla nich zaopatrzenie żywnościowe.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 12

ZAŁĄCZNIK  13

SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY

(dziennie w gramach na osobę)

Symbol grupyNormy wyżywienia
produktówNazwa grupy produktówzasadniczedodatkowe
spożywczychspożywczychżołnierskaszkolnaspecjalnaoperacyjnaogólnachlebanapoju
010020030040044110111160
01Strączkowe2727282875---
02Przetwory zbożowe73736252234---
03Pieczywo670670600500633100700-
04Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso25929240043042383--
05Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec1719191920---
06Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej2010101010---
07Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko8508509751.050450370--
08Masło i śmietana w przeliczeniu na masło364664664520--
09Jaja25 (0,5)x25 (0,5)x50 (1)x50 (1)x-25 (0,5)x--
10Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich4958909060---
11Ziemniaki700700600500360---
12Warzywa i owoce bogate w witaminę C120132160170-65--
13Warzywa i owoce karotenowe160160160160206110--
14Inne warzywa i owoce320365560695397420--
15Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier7173849711720--
16Woda pitna butelkowana----(2,5)*--(1,5)*
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x - w sztukach lub ()* - w litrach.
1 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2002 r. Nr 74, poz. 676, Nr 81, poz. 732, Nr 113, poz. 984 i 985, Nr 156, poz. 1301, Nr 166, poz. 1363, Nr 199, poz. 1673 i Nr 200, poz. 1679 i 1687 oraz z 2003 r. Nr 45, poz. 391.
2 § 2 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 18 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.17.136) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 lutego 2006 r.
3 § 2 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 18 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.17.136) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 lutego 2006 r.
4 § 2 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 18 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.17.136) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 lutego 2006 r.
5 § 2 pkt 8 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia z dnia 18 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.17.136) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 lutego 2006 r.
6 § 3 ust. 4:

- dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 18 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.17.136) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 lutego 2006 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 27 listopada 2007 r. (Dz.U.07.225.1664) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 grudnia 2007 r.

7 § 11 ust. 1 pkt 2 lit. c) zmieniona przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia z dnia 18 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.17.136) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 lutego 2006 r.
8 § 11 ust. 2 pkt 1 lit. a):

- zmieniona przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia z dnia 18 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.17.136) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 lutego 2006 r.

- zmieniona przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 27 listopada 2007 r. (Dz.U.07.225.1664) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 grudnia 2007 r.

9 § 15 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 18 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.17.136) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 lutego 2006 r.
10 § 20 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 18 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.17.136) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 lutego 2006 r.
11 § 22 zmieniony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 18 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.17.136) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 lutego 2006 r.
12 Z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia traci moc rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 7 grudnia 2000 r. w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową (Dz. U. Nr 115, poz. 1206), które zostało pozostawione czasowo w mocy na podstawie art. 15 ustawy z dnia 6 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej, ustawy o odszkodowaniach przysługujących w razie wypadków i chorób pozostających w związku ze służbą w Milicji Obywatelskiej, ustawy o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych oraz ich rodzin, ustawy o uposażeniu żołnierzy, ustawy o Policji, ustawy o Urzędzie Ochrony Państwa, ustawy o Państwowej Straży Pożarnej, ustawy o kontroli skarbowej, ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin, ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Urzędu Ochrony Państwa, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin, ustawy o zakwaterowaniu Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, ustawy o Służbie Więziennej oraz ustawy o Inspekcji Celnej (Dz. U. Nr 81, poz. 877).
13 Załącznik zmieniony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 18 stycznia 2006 r. (Dz.U.06.17.136) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2006 r.