Wyżywienie żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2000.115.1206

Akt utracił moc
Wersja od: 21 grudnia 2000 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 7 grudnia 2000 r.
w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową.

Na podstawie art. 68 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 1992 r. Nr 4, poz. 16, Nr 40, poz. 174 i Nr 54, poz. 254, z 1994 r. Nr 43, poz. 165, z 1996 r. Nr 7, poz. 44, Nr 10, poz. 56 i Nr 106, poz. 496, z 1997 r. Nr 6, poz. 31, Nr 28, poz. 153, Nr 80, poz. 495, Nr 88, poz. 554, Nr 121, poz. 770 i Nr 141, poz. 944, z 1998 r. Nr 146, poz. 961 i Nr 162, poz. 1114 i 1126, z 1999 r. Nr 50, poz. 500 oraz z 2000 r. Nr 12, poz. 136 i Nr 109, poz. 1156) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa przypadki oraz zasady i normy, według których żołnierze odbywający czynną służbę wojskową w ramach powszechnego obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej otrzymują bezpłatne wyżywienie lub równoważnik pieniężny.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
żołnierzach - należy przez to rozumieć żołnierzy, którzy odbywają zasadniczą służbę wojskową, ćwiczenia lub przeszkolenie wojskowe albo okresową służbę wojskową,
2)
żołnierzu służby zasadniczej - należy przez to rozumieć żołnierza, który odbywa zasadniczą służbę wojskową, oraz podoficera i szeregowego rezerwy, powołanego do odbycia ćwiczeń wojskowych,
3)
żołnierzu służby nadterminowej - należy przez to rozumieć żołnierza odbywającego nadterminową zasadniczą służbę wojskową, a także okresową służbę wojskową,
4)
oficerze rezerwy - należy przez to rozumieć oficera, a także chorążego lub podchorążego rezerwy, odbywającego ćwiczenia wojskowe lub przeszkolenie wojskowe,
5)
żołnierzu rezerwy - należy przez to rozumieć oficera, podoficera i szeregowego rezerwy, powołanego do odbycia ćwiczeń wojskowych,
6)
zasadniczej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby,
7)
dodatkowej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju, przysługującą żołnierzowi w ciągu doby jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju,
8)
wartości pieniężnej normy wyżywienia - należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia,
9)
sportowcach wojskowych - należy przez to rozumieć żołnierzy czynnie uprawiających sport w wojskowych ośrodkach szkolenia sportowego, a także żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż,
10)
stołówce wojskowej - należy przez to rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia.
1.
Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:
1)
zasadnicze:
a)
żołnierska - 010,
b)
szkolna - 020,
c)
specjalna - 030,
d)
operacyjna - 040 lub 044,
2)
dodatkowe:
a)
ogólna - 110,
b)
chleba - 111,
c)
napoju - 160,
3)
polowe paczkowane:
a)
indywidualna sucha - S,
b)
skoncentrowana lądowa - PS-ląd,
c)
skoncentrowana morska - PS-m.
2.
Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa tabela stanowiąca załącznik do rozporządzenia.
3.
Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają normy wojskowe ustalone w odrębnych przepisach.
1.
Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1)
zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b)
suchego prowiantu,
c)
suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia nie zrealizowane w formie, o której mowa w lit. a),
d)
posiłków przyrządzanych na zlecenie przez kasyna wojskowe lub inne zakłady żywienia zbiorowego,
2)
dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a) i d),
b)
suchego prowiantu,
c)
napoju.
2.
Żołnierze uprawnieni do wyżywienia według różnych norm otrzymują wyżywienie według jednakowej dla wszystkich normy, jeżeli ich wyżywienie przygotowywane jest w jednej stołówce wojskowej, a warunki techniczno-organizacyjne uniemożliwiają przygotowywanie posiłków według różnych norm.
3.
Jeżeli norma wyżywienia, o której mowa w ust. 2, jest niższa od przysługującej, żołnierzowi wydaje się uzupełniający posiłek, odpowiadający różnicy wartości pieniężnych tych norm.
4.
Żołnierzowi może być wydane wyżywienie w naturze w ilości podwójnej zasadniczej normy wyżywienia:
1)
w przypadkach uniemożliwiających stawienie się w miejscu wydawania posiłków - do 48 godzin,
2)
w pierwszej dobie mobilizacyjnego rozwinięcia jednostki wojskowej - w warunkach uzasadnionych względami organizacyjnymi.
5.
Normy wyżywienia w formie posiłków lub suchego prowiantu nie wykorzystane w terminie przeznaczonym na ich realizację nie podlegają wydaniu.
Żołnierze służby zasadniczej i oficerowie rezerwy otrzymują wyżywienie, z zastrzeżeniem § 19, przez okres odbywania czynnej służby wojskowej.
Żołnierze służby nadterminowej otrzymują wyżywienie, z zastrzeżeniem § 19, w dniach wykonywania obowiązków służbowych oraz w okresie leczenia w izbach chorych, według norm wyżywienia przysługujących żołnierzom służby zasadniczej.
Żołnierze rezerwy otrzymują 100% normy wyżywienia, jeżeli czas ćwiczeń wojskowych wynosi ponad 12 godzin, 75% normy, jeżeli ten czas wynosi od 8 do 12 godzin, i 35% normy, jeżeli ten czas jest krótszy niż 8 godzin.
Żołnierze biorący bezpośredni udział w ćwiczeniach prowadzonych z udziałem żołnierzy państw obcych otrzymują wyżywienie według norm, standardów jakościowych i organizacyjnych ustalonych dla żołnierzy tych państw, jeżeli są one korzystniejsze od wyżywienia, o którym mowa w § 13 pkt 2 i pkt 4 lit. b).
1.
Żołnierze otrzymują uroczysty posiłek przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według normy wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020:
1)
w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu Świąt Wielkanocnych,
2)
w dniu 31 grudnia lub 1 stycznia, 3 maja i 11 listopada,
3)
w dniu święta Wojska Polskiego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej,
4)
w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozwiązania jednostki wojskowej,
5)
w dniu przysięgi wojskowej i pożegnania żołnierzy odchodzących do rezerwy.
2.
Uroczysty posiłek przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według normy wyżywienia szkolnej - 020 otrzymują także, w Dniu Podchorążego, podchorążowie rezerwy odbywający przeszkolenie wojskowe.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010 otrzymują:
1)
żołnierze służby zasadniczej i służby nadterminowej nie uprawnieni do innych zasadniczych norm wyżywienia,
2)
żołnierze osadzeni w wojskowych aresztach dyscyplinarnych i izbach zatrzymań,
3)
żołnierze służby zasadniczej skierowani do odbycia kary ograniczenia wolności.
1.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 otrzymują żołnierze:
1)
wchodzący w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej,
2)
w czasie:
a)
ćwiczeń poza garnizonem i rekonesansów,
b)
przebywania na poligonach i zgrupowaniach defiladowych,
c)
udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych, nadzwyczajnych zagrożeń środowiska i likwidacji ich skutków, a także zabezpieczania i unieszkodliwiania materiałów wybuchowych i innych przedmiotów niebezpiecznych,
3)
sportowcy wojskowi,
4)
wyznaczeni do pełnienia służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych - przed wyjazdem w czasie pobytu w jednostce wojskowej przygotowującej do służby w misji pokojowej, od dnia rozpoczęcia przygotowania do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej.
2.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 otrzymują również:
1)
żołnierze służby zasadniczej i służby nadterminowej:
a)
w jednostkach kawalerii powietrznej, desantowo-szturmowych, w Jednostce Wojskowej Nr 4101 i Jednostce Wojskowej Nr 2305 oraz w pododdziałach reprezentacyjnych i Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego,
b)
pełniący funkcje przełożonych żołnierzy, uprawnionych do tej normy,
c)
uczestnicy kursów w ośrodkach szkolenia nurków i płetwonurków,
2)
oficerowie rezerwy.
3.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020, w wymiarze 200% tej normy, otrzymują żołnierze służby zasadniczej i służby nadterminowej oraz oficerowie rezerwy:
1)
w przypadku odbywania podróży służbowej lub wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach żołnierskich, jeżeli wypłata równoważnika pieniężnego nie jest celowa,
2)
konwojowani do innego garnizonu przez Żandarmerię Wojskową lub inne właściwe wojskowe organy porządkowe.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia specjalnej - 030 otrzymują sportowcy wojskowi, delegowani na zgrupowania i zawody o randze ogólnokrajowej.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040 otrzymują:
1)
żołnierze wchodzący w skład załóg okrętów podwodnych - w czasie rejsów,
2)
żołnierze uczestniczący w ćwiczeniach wojskowych odbywanych w kraju wspólnie z żołnierzami państw obcych, z zastrzeżeniem § 8,
3)
żołnierze wyznaczeni do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji - od następnego dnia po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia powrotu do jednostki, w której kontynuują służbę wojskową,
4)
żołnierze jednostek wojskowych skierowanych poza granice państwa w celu udziału w:
a)
konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,
b)
ćwiczeniach wojskowych, z zastrzeżeniem § 8,
c)
szkoleniu,
d)
akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,
e)
przedsięwzięciach reprezentacyjnych,
5)
sportowcy wojskowi, delegowani na zgrupowania i zawody o randze międzynarodowej.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 044, składającej się z produktów utrwalonych, konserw i koncentratów spożywczych, otrzymują żołnierze, o których mowa w § 13 pkt 3 i 4, w całości lub w formie wybranych posiłków w zamian za normę wyżywienia - 040.
Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 otrzymują:
1)
żołnierze służby zasadniczej, nadterminowej i oficerowie rezerwy, żywieni w formie posiłków - w wymiarze 100% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według norm wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020 - w dniu uroczystości lub święta, o których mowa w § 9 ust. 1 pkt 1,
2)
żołnierze służby zasadniczej, nadterminowej i oficerowie rezerwy, żywieni w formie posiłków - w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według norm wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020 - w dniach:
a)
świąt i uroczystości, o których mowa w § 9 ust. 1 pkt 2-5,
b)
pozostałych świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy,
c)
wykonywania zadań określonych w § 11 ust. 1 pkt 2,
3)
żołnierze służby zasadniczej, nadterminowej i oficerowie rezerwy, żywieni w formie posiłków - w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej - 010:
a)
w czasie pełnienia służby wartowniczej,
b)
w czasie pełnienia dobowych służb dyżurnych, dobowych dyżurów w obiektach specjalnych i punktach obserwacyjnych,
c)
pełniący służbę w jednostkach Żandarmerii Wojskowej,
d)
o wyjątkowo dużym wzroście i wadze ciała - na wniosek lekarza,
4)
żołnierze służby zasadniczej - w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej - 010 - w dniach wzmożonego wysiłku fizycznego, powodowanego:
a)
zajęciami szkoleniowymi w terenie górskim,
b)
wykonywaniem prac w grupach remontowo-budowlanych,
c)
okresowym wykonywaniem prac w grupach remontowych przy konserwacji i naprawach uzbrojenia i sprzętu wojskowego,
d)
wykonywaniem prac związanych bezpośrednio z obsługą sprzętu lotniczego, radiolokacyjnego oraz z rakietowymi materiałami napędowymi,
5)
żołnierze służby zasadniczej i nadterminowej pododdziałów reprezentacyjnych i Orkiestry Reprezentacyjnej Wojska Polskiego - w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020,
6)
żołnierze wchodzący w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a)
rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie - w wymiarze 100%, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020,
b)
rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych - w wymiarze 70% tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a),
c)
rejsów okrętów podwodnych - w wymiarze 70% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia operacyjnej - 040,
d)
stoczniowych remontów okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających - w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020,
7)
żołnierze nurkowie i płetwonurkowie oraz żołnierze szkoleni na te stanowiska - w dniach wykonywania zadań pod wodą - w wymiarze 70% tej normy,
8)
żołnierze Jednostki Wojskowej Nr 2305, w czasie:
a)
ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych - w wymiarze 150% tej normy,
b)
ćwiczeń odbywanych poza garnizonem - w wymiarze 80% tej normy

- jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020.

Dodatkową normę chleba - 111 otrzymują żołnierze wyłącznie jako uzupełnienie wyżywienia według norm wyżywienia, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b) i c).
1.
Napój, według dodatkowej normy napoju -160, w ilości i rodzaju, niezbędnych do zaspokojenia potrzeb, otrzymują żołnierze w dniach wykonywania obowiązków służbowych:
1)
w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi przekracza 28°C,
2)
na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C,
3)
o których mowa w § 11 ust. 1 pkt 2 lit. c).
2.
Napój, w wymiarze 166% dodatkowej normy napoju - 160, otrzymują żołnierze:
1)
o których mowa w § 13 pkt 2-4, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia operacyjnej - 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy - 044,
2)
pełniący służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305.
1.
Żołnierze, którym przysługuje bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu według najkorzystniejszej dla siebie zasadniczej normy wyżywienia oraz jednego najkorzystniejszego wymiaru z przysługujących wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110.
2.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się w przypadku, o którym mowa w § 15 pkt 3 lit. a).
1.
Żołnierze nie otrzymują bezpłatnego wyżywienia i równoważnika pieniężnego w okresie przebywania na leczeniu w publicznych zakładach opieki zdrowotnej.
2.
Żołnierze odbywający czynną służbę wojskową w kraju, skierowani w podróż służbową poza granicami kraju, nie otrzymują bezpłatnego wyżywienia i równoważnika pieniężnego za okres jej odbywania.
Wysokości równoważników pieniężnych w zamian za wyżywienie otrzymywanych przez żołnierzy służby zasadniczej, nadterminowej i oficerów rezerwy równe są aktualnym wartościom pieniężnym poszczególnych norm wyżywienia.
Równoważniki pieniężne w zamian za wyżywienie otrzymują żołnierze, o których mowa w § 20:
1)
w okolicznościach uzasadnionych rodzajem wykonywanego zadania służbowego,
2)
w przypadku odbywania podróży służbowej lub wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach żołnierskich, z wyjątkiem przypadku, w którym otrzymali wyżywienie w naturze - w wysokości równej wartości pieniężnej 200% zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.
Równoważniki pieniężne w zamian za wyżywienie otrzymują również:
1)
żołnierze służby zasadniczej i oficerowie rezerwy w przypadku przebywania na:
a)
całodobowej przepustce,
b)
urlopie,
2)
żołnierze służby nadterminowej - na ich wniosek, przy braku przeciwwskazań służbowych.
1.
Równoważnik pieniężny wypłaca się z dołu wraz z uposażeniem:
1)
żołnierzom służby zasadniczej i oficerom rezerwy - w przypadku, o którym mowa w § 22 pkt 1 lit. a), za miesięczne okresy obliczeniowe od dnia 21 miesiąca poprzedniego do dnia 20 miesiąca, w którym sporządza się listy uposażeń na następny miesiąc,
2)
żołnierzom służby nadterminowej - w przypadku, o którym mowa w § 22 pkt 2, na podstawie sporządzanych odrębnie list należności pieniężnych.
2.
W przypadkach, o których mowa w § 21 i § 22 pkt 1 lit. b), równoważnik pieniężny wypłaca się z góry, na podstawie sporządzanych odrębnie list należności pieniężnych.
3.
Równoważnik pieniężny wypłaca żołnierzom służby zasadniczej, nadterminowej i oficerom rezerwy wojskowa jednostka organizacyjna, która realizuje dla nich zaopatrzenie żywnościowe.
Traci moc zarządzenie nr 106/MON Ministra Obrony Narodowej z dnia 31 grudnia 1990 r. w sprawie stosowania należności żywnościowych przysługujących żołnierzom w czasie pokoju (Dz. Rozk. MON poz. 112 i z 1999 r. poz. 10).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY

(dziennie w gramach na osobę)

Symbol grupy produktów spożywczychNazwa grupy produktów spożywczychNormy wyżywienia
zasadniczedodatkowe
żołnierskaszkolnaspecjalnaoperacyjnaogólnachlebanapoju
010020030040044110111160
01strączkowe2727282875---
02przetwory zbożowe73736252234---
03pieczywo670670600500633100700-
04mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso25929240043042383--
05tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec1719191920---
06tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej2010101010---
07mleko i przetwory w przeliczeniu na mleko7007909751050450370--
08masło i śmietana w przeliczeniu na masło364664664520--
09jaja25 (0,5)X25 (0,5)X50 (1)X50 (1)X-25 (0,5)X--
10ryby i przetwory w przeliczeniu na filety ryb morskich4958909060---
11ziemniaki700700600500360---
12warzywa i owoce bogate w witaminę C120132160170-65--
13warzywa i owoce karotenowe160160160160206110--
14inne warzywa i owoce297365560695397420--
15cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier7173849711720--
16woda pitna butelkowana----(2,5)*--(1,5)*
Uwaga:

Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x - w sztukach lub ()* - w litrach.