§ 3. - Wyżywienie żołnierzy czynnej służby wojskowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2019.1134 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 18 czerwca 2019 r.
§  3. 
1. 
Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:
1)
zasadnicze:
a)
żołnierską - 010,
b)
szkolną - 020,
c)
specjalną - 030,
d)
operacyjną - 040 lub 044,
e)
wojenną - 050;
2)
dodatkowe:
a)
ogólną - 110,
b)
chleba - 111,
c)
napoju - 160;
3)
paczkowane (racje żywnościowe):
a)
indywidualne,
b)
grupowe.
2. 
Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. 
Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.
4. 
W przypadku pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
5. 
Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1)
zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b)
suchego prowiantu,
c)
suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,
d)
posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;
2)
dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,
b)
suchego prowiantu,
c)
napoju.