Wyżywienie żołnierzy czynnej służby wojskowej.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2019.1134 t.j.
Akt utracił moc Wersja od: 18 czerwca 2019 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 4 marca 2011 r.
w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej
Na podstawie art. 68 ust. 1a ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2018 r. poz. 1459, 1669, 2182 i 2245 oraz z 2019 r. poz. 55) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa przypadki oraz zasady i normy otrzymywania bezpłatnego wyżywienia lub równoważnika pieniężnego przez żołnierzy czynnej służby wojskowej.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
żołnierzach - należy przez to rozumieć żołnierzy, którzy:a)
odbywają:–
zasadniczą służbę wojskową,–
ćwiczenia wojskowe,–
przeszkolenie wojskowe,b)
pełnią:–
służbę przygotowawczą,–
służbę wojskową w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny,–
terytorialną służbę wojskową rotacyjnie;2)
zasadniczej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby;3)
dodatkowej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju przysługującą żołnierzowi w ciągu doby jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;3a)
paczkowanej normie wyżywienia (racji żywnościowej) - należy przez to rozumieć zestaw produktów spożywczych oraz ewentualnych produktów niespożywczych ułatwiających użycie zestawu, umieszczonych we wspólnym opakowaniu, przeznaczony do zapewnienia kompletnego całodobowego wyżywienia pojedynczego żołnierza lub grupy żołnierzy w czasie wykonywania działań operacyjnych w warunkach poligonowych lub wojennych i przeprowadzania ćwiczeń w garnizonach;4)
wartości pieniężnej normy wyżywienia - należy przez to rozumieć wartość środków spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;5)
turnusie rehabilitacyjnym z treningiem psychologicznym - należy przez to rozumieć proces adaptacji po powrocie do kraju żołnierzy, którzy wykonywali zadania poza granicami państwa;6)
dyżurach bojowych - należy przez to rozumieć pozostawanie pododdziałów, zespołów, załóg i obsad w gotowości do natychmiastowego podjęcia realizacji działań wynikających z zadań postawionych jednostce wojskowej w planach jej użycia, zgodnie z decyzją Ministra Obrony Narodowej lub rozkazem Szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, połączone z przebywaniem w miejscu pełnienia służby, z wyłączeniem dyżurów etatowych;7)
dyżurach ratowniczych - należy przez to rozumieć planowe pozostawanie w gotowości wydzielonych sił i środków, zgodnie z decyzją Ministra Obrony Narodowej lub rozkazem Szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego, w celu udzielenia pomocy załogom statków powietrznych, jednostek pływających lub udziału specjalistycznych grup ratowniczych w identyfikacji i likwidacji zdarzeń związanych z uwolnieniem toksycznych środków przemysłowych lub wypadków radiacyjnych i likwidacji ich skutków;8)
sportowcach wojskowych - należy przez to rozumieć żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż;9)
szkoleniach w garnizonie - należy przez to rozumieć szkolenia taktyczne, taktyczno-specjalne oraz ogniowe, wynikające z programów szkolenia i zawarte w diagramach szkolenia;10)
ćwiczeniach w garnizonie - należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe z zakresu szkolenia dowództw i sztabów, ujęte w rocznym planie zasadniczych przedsięwzięć jednostki wojskowej, połączone z przebywaniem żołnierzy w miejscach pełnienia służby;11)
dominującej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć zasadniczą normę wyżywienia, według której jest żywiona największa grupa żołnierzy ze wszystkich żywionych w danej jednostce wojskowej;12)
stołówce wojskowej - należy przez to rozumieć stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy oraz obiekt żywienia na jednostkach pływających Marynarki Wojennej, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia.1.
Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:1)
zasadnicze:a)
żołnierską - 010,b)
szkolną - 020,c)
specjalną - 030,d)
operacyjną - 040 lub 044,e)
wojenną - 050;2)
dodatkowe:a)
ogólną - 110,b)
chleba - 111,c)
napoju - 160;3)
paczkowane (racje żywnościowe):a)
indywidualne,b)
grupowe.2.
Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.3.
Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.4.
W przypadku pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.5.
Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:1)
zasadniczych norm wyżywienia, w formie:a)
posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,b)
suchego prowiantu,c)
suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,d)
posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;2)
dodatkowych norm wyżywienia, w formie:a)
posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,b)
suchego prowiantu,c)
napoju.1.
Żołnierze uprawnieni do wyżywienia według różnych norm wyżywienia, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1, otrzymują wyżywienie według jednakowej dominującej normy wyżywienia, jeżeli ich wyżywienie przygotowywane jest w jednej stołówce wojskowej, a warunki techniczno-organizacyjne uniemożliwiają przygotowywanie posiłków według różnych norm wyżywienia.2.
Jeżeli norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, jest niższa od przysługującej, żołnierzowi wydaje się uzupełniający posiłek, odpowiadający różnicy wartości pieniężnych tych norm.3.
Żołnierzom przysługuje wyżywienie w ilości podwójnej zasadniczej normy wyżywienia:1)
w przypadkach uniemożliwiających stawienie się w miejscu wydawania posiłków - do czterdziestu ośmiu godzin;2)
w pierwszej dobie mobilizacyjnego rozwinięcia jednostki wojskowej - w warunkach uzasadnionych względami organizacyjnymi;3)
w przypadkach planowych rotacji zapasów żywności w polskich kontyngentach wojskowych, uzasadnionych względami organizacyjnymi.4.
Normy wyżywienia niewykorzystane w terminie przeznaczonym na ich realizację nie podlegają wydaniu.
Żołnierze odbywający ćwiczenia wojskowe otrzymują:
1)
50% przysługującej im normy wyżywienia - jeżeli czas ćwiczeń wojskowych wynosi do 12 godzin;2)
100% przysługującej im normy wyżywienia - jeżeli ten czas wynosi ponad 12 godzin.
Żołnierze, którzy biorą bezpośredni udział w ćwiczeniach z udziałem żołnierzy państw obcych, otrzymują wyżywienie według norm, standardów jakościowych i organizacyjnych ustalonych dla żołnierzy tych państw, jeżeli są one korzystniejsze od normy wyżywienia, o której mowa w § 13 pkt 2 i pkt 4 lit. b.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010 otrzymują żołnierze:
1)
odbywający zasadniczą służbę wojskową nieuprawnieni do innych zasadniczych norm wyżywienia;2)
odbywający ćwiczenia wojskowe nieuprawnieni do innych zasadniczych norm wyżywienia;3)
podoficerowie i szeregowi rezerwy nieuprawnieni do innych zasadniczych norm wyżywienia;4)
konwojowani do innego garnizonu przez Żandarmerię Wojskową lub inne właściwe wojskowe organy porządkowe, zatrzymani oraz osadzeni w izbach zatrzymań utworzonych przez Ministra Obrony Narodowej.1.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 otrzymują żołnierze:1)
wchodzący w skład załóg jednostek pływających Marynarki Wojennej;2)
w czasie:a)
uczestniczenia w ćwiczeniach poza garnizonem i rekonesansach,b)
uczestniczenia w ćwiczeniach lub szkoleniach na terenie poligonów i w zgrupowaniach defiladowych,c)
pełnienia dyżurów bojowych, dyżurów ratowniczych, udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych lub likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu,d)
pełnienia dyżurów w ramach uruchomionego systemu zarządzania kryzysowego,e)
uczestniczenia w szkoleniach lub ćwiczeniach w garnizonie;3)
pełniący służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305;4)
pełniący służbę w jednostkach wojskowych kawalerii powietrznej, powietrznodesantowych oraz w pododdziałach reprezentacyjnych Wojska Polskiego i rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego, orkiestrach reprezentacyjnych rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej i Szwadronie Kawalerii Wojska Polskiego;5)
pełniący służbę w jednostkach wojskowych kawalerii powietrznej, desantowo-szturmowych oraz w pododdziałach reprezentacyjnych Wojska Polskiego i rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego, orkiestrach reprezentacyjnych rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej i Szwadronie Kawalerii Wojska Polskiego;6)
wykonujący skoki ze spadochronem bądź nurkowanie, zgodnie z planem szkolenia i obowiązującymi programami szkolenia w jednostkach wojskowych organizujących te skoki albo nurkowanie;7)
uczestniczący w kursach w ośrodkach szkolenia nurków i płetwonurków;8)
sportowcy wojskowi;9)
oficerowie, podchorążowie i kadeci rezerwy.2.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 otrzymują również żołnierze:1)
pełniący służbę przygotowawczą;2)
odbywający przeszkolenie wojskowe;2a)
pełniący terytorialną służbę wojskową rotacyjnie;3)
szkoleni w związku ze skierowaniem do pełnienia służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych - przed wyjazdem, od dnia rozpoczęcia przygotowania do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej;4)
skierowani na turnus rehabilitacyjny z treningiem psychologicznym w wojskowych ośrodkach szkoleniowo-kondycyjnych - w dniach przebywania w ośrodku, bez możliwości wypłaty równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie.3.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020, w wymiarze 200% tej normy otrzymują żołnierze w przypadku odbywania podróży służbowej lub wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach wojskowych.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010 albo szkolnej - 020 otrzymują żołnierze pełniący nieetatowe całodobowe służby wewnętrzne i garnizonowe, według dominującej normy wyżywienia.
Żołnierze pełniący okresową służbę wojskową otrzymują wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie w sytuacjach i na zasadach określonych dla żołnierzy zawodowych w przepisach wydanych na podstawie art. 137b ust. 4 pkt 3 i art. 137b ust. 6 pkt 2 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. z 2019 r. poz. 330 i 730).
Żołnierzom przysługuje uroczysty posiłek przygotowany zgodnie z jadłospisem dekadowym, według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020:
1)
w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu Wielkiej Nocy;2)
w dniu 31 grudnia albo 1 stycznia, Święta Narodowego Trzeciego Maja i Narodowego Święta Niepodległości;3)
w dniu Święta Wojska Polskiego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;4)
w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozformowania jednostki wojskowej;5)
w dniu przysięgi wojskowej.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia specjalnej - 030 otrzymują żołnierze:
1)
wchodzący w skład zespołu lub grupy poszukiwawczo-ratowniczej - w dniach pełnienia dyżuru ratowniczego;2)
zaliczani do personelu latającego na sprzęcie innym niż bojowe samoloty odrzutowe i wykonujący loty zgodnie z programem szkolenia;3)
etatowi instruktorzy spadochronowi wykonujący czynności instruktorskie zgodnie z programem szkolenia - w dniach wykonywania obowiązków służbowych.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040 otrzymują żołnierze:
1)
wchodzący w skład załóg okrętów podwodnych - w czasie rejsów;2)
uczestniczący w ćwiczeniach wojskowych odbywanych w kraju wspólnie z żołnierzami państw obcych, z zastrzeżeniem § 6;3)
wyznaczeni do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji - od następnego dnia po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia powrotu do jednostki, w której kontynuują służbę wojskową;4)
jednostek wojskowych skierowanych poza granice państwa w celu udziału w:a)
konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,b)
ćwiczeniach wojskowych, z zastrzeżeniem § 6,c)
szkoleniu,d)
akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,e)
przedsięwzięciach reprezentacyjnych,f)
akcji zapobieżenia aktom terroryzmu lub ich skutkom;5)
zaliczani do personelu latającego wykonujący loty, zgodnie z programem szkolenia, na bojowych samolotach odrzutowych;6)
sportowcy wojskowi delegowani na zgrupowania i zawody o randze międzynarodowej.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 044, składającej się ze środków spożywczych utrwalonych, konserw i koncentratów spożywczych, otrzymują żołnierze, o których mowa w § 13 pkt 3 i 4, w całości lub w formie wybranych posiłków w zamian za normę wyżywienia - 040.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia wojennej - 050 w formie posiłków otrzymują żołnierze w czasie mobilizacji, po mobilizacyjnym rozwinięciu jednostki wojskowej i w czasie wojny - z wyjątkiem uprawnionych na podstawie przepisów § 12 i 13.
Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110, w formie posiłków, otrzymują żołnierze:
1)
w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej - 010 i szkolnej - 020 - w dniach:a)
świąt i uroczystości, o których mowa w § 11 pkt 2-5,b)
wykonywania zadań określonych w § 8 ust. 1 pkt 2 lit. a-d oraz pkt 3-4,c)
wykonywania prac związanych bezpośrednio z obsługą sprzętu lotniczego, radiolokacyjnego oraz z rakietowymi materiałami napędowymi;2)
według normy wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020 w dniach, o których mowa w § 11 pkt 1 - w wymiarze 100% tej normy;3)
w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010:a)
w czasie pełnienia służby wartowniczej,b)
w czasie pełnienia całodobowych służb dyżurnych, dobowych dyżurów w obiektach specjalnych i punktach obserwacyjnych, niezależnie od uprawnień określonych w pkt 1 lit. a i pkt 2,c)
w przypadkach indywidualnych - na wniosek lekarza;4)
wchodzący w skład załóg jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:a)
rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie - w wymiarze 100% tej normy jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej - 020,b)
rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych - w wymiarze 70% tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,c)
rejsów okrętów podwodnych - w wymiarze 70% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040,d)
stoczniowych remontów jednostek pływających Marynarki Wojennej - w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;5)
nurkowie i płetwonurkowie oraz żołnierze szkoleni na te stanowiska - w dniach wykonywania zadań pod wodą - w wymiarze 70% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020;6)
pełniący służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305, w czasie:a)
ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych - w wymiarze 150% tej normy,b)
ćwiczeń odbywanych poza garnizonem - w wymiarze 80% tej normy- jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.
Dodatkowa norma chleba - 111 przysługuje wyłącznie jako uzupełnienie normy wyżywienia, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b.
1.
Napój według dodatkowej normy napoju - 160, w ilości i rodzaju niezbędnych do zaspokojenia potrzeb, otrzymują żołnierze w dniach wykonywania obowiązków służbowych:1)
w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi przekracza 28°C;2)
na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C;3)
o których mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 i 2 oraz w § 9;4)
sportowcy wojskowi w czasie przebywania na zgrupowaniach i zawodach sportowych.2.
Napój w wymiarze 166% dodatkowej normy napoju - 160 otrzymują żołnierze:1)
o których mowa w § 13 pkt 2-4, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy - 044;2)
pełniący służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305;3)
pełniący służbę w Jednostce Wojskowej Nr 4026 i Nr 4101 - w dniach pełnienia dyżurów bojowych.
Żołnierze, którym przysługuje bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu według najkorzystniejszej zasadniczej normy wyżywienia oraz jednego najkorzystniejszego wymiaru z przysługujących wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110. Przepisu nie stosuje się w sytuacjach, o których mowa w § 16 pkt 3 lit. b.
Żołnierze uprawnieni do bezpłatnego wyżywienia otrzymują wyżywienie, jeżeli nie przebywają na leczeniu w publicznych zakładach opieki zdrowotnej lub nie są skierowani w podróż służbową poza granicami kraju.
1.
Równoważnik pieniężny jest uzależniony od normy wyżywienia przysługującej żołnierzowi.2.
Równoważnik pieniężny odpowiada wartości pieniężnej normy wyżywienia będącej wartością środków spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład norm wyżywienia.3.
Równoważnik pieniężny ustala, zgodnie z ust. 2, Minister Obrony Narodowej w przepisach w sprawie określenia wartości pieniężnych norm wyżywienia.
Równoważniki pieniężne w zamian za wyżywienie otrzymują żołnierze:
1)
w przypadku przebywania na:a)
całodobowej przepustce,b)
urlopie;2)
w okolicznościach uzasadnionych rodzajem wykonywanego zadania służbowego;3)
w przypadku odbywania podróży służbowej lub wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach wojskowych, z wyjątkiem przypadku, w którym otrzymali wyżywienie w naturze - w wysokości równej wartości pieniężnej 200% zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.1.
Równoważnik pieniężny wypłaca się z dołu wraz z uposażeniem żołnierzom w przypadku, o którym mowa w § 22 pkt 1 lit. a, za miesięczne okresy obliczeniowe od 21 dnia poprzedniego miesiąca do 20 dnia miesiąca, w którym sporządza się listy uposażeń na następny miesiąc.2.
W przypadkach, o których mowa w § 22 pkt 1 lit. b i pkt 2-3, równoważnik pieniężny wypłaca się z góry, na podstawie sporządzanych odrębnie list należności pieniężnych.3.
Równoważnik pieniężny wypłaca żołnierzom jednostka wojskowa, która prowadzi dla nich gospodarkę żywnościową.
W przypadkach uzasadnionych względami higieniczno-sanitarnymi, wymogami przepisów z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, panującymi warunkami klimatycznymi lub potrzebami operacyjnymi Minister Obrony Narodowej może przyznać żołnierzom bezpłatne wyżywienie według norm wyżywienia określonych w § 3.
W przypadku żołnierzy pełniących w dniu wejścia w życie rozporządzenia nadterminową zasadniczą służbę wojskową, w zakresie uprawnień tych żołnierzy do wyżywienia lub równoważnika pieniężnego stosuje się przepisy dotychczasowe.
Traci moc rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 26 marca 2003 r. w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową (Dz. U. poz. 565, z 2006 r. poz. 136 oraz z 2007 r. poz. 1664).
ZAŁĄCZNIK
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY W CZYNNEJ SŁUŻBIE WOJSKOWEJ 1
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY W CZYNNEJ SŁUŻBIE WOJSKOWEJ 1
Symbol grupy produktów spożywczych | Nazwa grupy produktów spożywczych | Normy wyżywienia | ||||||||
zasadnicze | dodatkowe | |||||||||
żołnierska | szkolna | specjalna | operacyjna | wojenna | ogólna | chleba | napoju | |||
010 | 020 | 030 | 040 | 044 | 050 | 110 | 111 | 160 | ||
01 | Strączkowe | 27 | 27 | 28 | 28 | 75 | 52 | - | - | - |
02 | Przetwory zbożowe | 73 | 73 | 62 | 52 | 234 | 112 | - | - | - |
03 | Pieczywo | 670 | 670 | 600 | 500 | 633 | 850 | 100 | 700 | - |
04 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 259 | 292 | 400 | 430 | 423 | 446 | 83 | - | - |
05 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 17 | 19 | 19 | 19 | 20 | - | - | - | - |
06 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 20 | 10 | 10 | 10 | 10 | - | - | - | - |
07 | Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko | 850 | 850 | 975 | 1050 | 450 | - | 370 | - | - |
08 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 36 | 46 | 64 | 66 | 45 | - | 20 | - | - |
09 | Jaja | 25 (0,5) x | 25 (0,5) x | 50 (1)x | 50 (1)x | - | - | 25 (0,5) x | - | - |
10 | Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich | 49 | 58 | 90 | 90 | 60 | 60 | - | - | - |
11 | Ziemniaki | 700 | 700 | 600 | 500 | 360 | 100 | - | - | - |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 120 | 132 | 160 | 170 | - | 50 | 65 | - | - |
13 | Warzywa i owoce karotenowe | 160 | 160 | 160 | 160 | 206 | 113 | 110 | - | - |
14 | Inne warzywa i owoce | 320 | 365 | 560 | 695 | 397 | 81 | 420 | - | - |
15 | Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier | 71 | 73 | 84 | 97 | 117 | 101 | 20 | - | - |
16 | Woda pitna butelkowana | - | - | - | - | (3,0)* | - | - | - | (3,0)* |
1 Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych został określony dziennie w gramach na osobę.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »