Wyżywienie osób osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.87.976

Akt utracił moc
Wersja od: 27 października 1999 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 5 października 1999 r.
w sprawie wyżywienia osób osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych.

Na podstawie art. 249 § 3 Kodeksu karnego wykonawczego zarządza się, co następuje:
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
jednostka - zakład karny, areszt śledczy oraz podległe im oddziały zewnętrzne i oddziały tymczasowego zakwaterowania skazanych,
2)
norma żywieniowa - wartość kaloryczną artykułów żywnościowych przysługujących osadzonemu w ciągu doby,
3)
dzienna stawka budżetowa - pieniężną wartość normy żywieniowej.
1.
Posiłków nie pobranych w danym dniu w godzinach ich wydawania nie wydaje się i nie wypłaca się za nie równowartości pieniężnej.
2.
Godziny wydawania posiłków ustala dyrektor jednostki. Odstęp czasowy między kolejnymi posiłkami w ciągu dnia nie powinien przekraczać 6 godzin.
1.
Ustala się następujące normy żywieniowe:
1)
podstawową,
2)
dla młodocianych,
3)
leczniczą szpitalną,
4)
leczniczą ogólną,
5)
leczniczą płynną.
2.
Dla celów ewidencyjnych normy, o których mowa w ust. 1, oznacza się następująco: podstawową - symbolem "P", dla młodocianych - symbolem "M", leczniczą szpitalną - symbolem "L", leczniczą ogólną - symbolem "L-1 ", leczniczą płynną - symbolem "L-2".
3.
Wymiar rzeczowy norm żywieniowych określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
4.
Wymiar rzeczowy poszczególnych norm żywieniowych stanowi podstawę do ustalenia dziennych stawek budżetowych tych norm, obliczanych według aktualnych cen rynkowych poszczególnych artykułów żywnościowych.
5.
Artykuły spożywcze wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia mogą być zamieniane lub uzupełniane innymi artykułami spożywczymi w granicach obowiązujących stawek budżetowych poszczególnych norm żywieniowych.
6.
Wysokość dziennych stawek budżetowych poszczególnych norm żywieniowych określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
1.
Oprócz wymienionych w § 3 ust. 1 całodziennych norm żywieniowych stosowana jest norma dodatkowa wydawana w postaci jednego dania gorącego. Dla celów ewidencyjnych normę tę oznacza się symbolem "Pf".
2.
Normę dodatkową, o której mowa w ust. 1, wydaje się osadzonym zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, na zasadach określonych odrębnymi przepisami.
3.
Norma dodatkowa nie przysługuje osadzonym korzystającym z normy leczniczej.
1.
Normy żywieniowe wydawane są w formie posiłków przygotowywanych w kuchni lub w postaci suchego prowiantu.
2.
Jako posiłek gorący wydawany jest obiad.
3.
Osadzony otrzymuje wyżywienie według ustalonej na ten dzień normy żywieniowej.
1.
Normy żywieniowe, o których mowa w § 3 ust. 1, jako posiłki przygotowywane w kuchni, otrzymują wszyscy osadzeni przebywający w jednostce, z wyjątkiem korzystających z wyżywienia w postaci suchego prowiantu, a także tymczasowo aresztowanych korzystających z wyżywienia spoza aresztu śledczego.
2.
Całodzienne wyżywienie w formie posiłków przygotowanych w kuchni dla normy żywieniowej podstawowej powinno zawierać nie mniej niż 2.600 kcal, dla normy żywieniowej dla młodocianych - nie mniej niż 3.200 kcal, a dla normy dodatkowej - nie mniej niż 1.000 kcal. Dla norm żywieniowych leczniczych wartość kaloryczną dziennego wyżywienia ustala lekarz.
1.
Wartość poszczególnych posiłków powinna odpowiadać procentowej wartości dziennej stawki budżetowej normy żywieniowej podstawowej lub normy dla młodocianych w następujących proporcjach:
1)
dla śniadania - ok. 25% stawki,
2)
dla obiadu - ok. 50% stawki,
3)
dla kolacji - ok. 25% stawki.
2.
Osadzony konwojowany albo biorący udział w czynnościach procesowych otrzymuje przed opuszczeniem jednostki wyżywienie w postaci suchego prowiantu na czas trwania konwoju lub planowanych czynności.
3.
Osadzony korzystający z normy leczniczej na czas trwania konwoju lub udziału w czynnościach procesowych otrzymuje wyżywienie w postaci suchego prowiantu, z uwzględnieniem zaleceń lekarskich, przy zastosowaniu dziennej stawki budżetowej normy leczniczej ogólnej.
1.
Osadzony po przyjęciu do jednostki otrzymuje, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, wyżywienie w postaci suchego prowiantu. Pierwszy posiłek wydaje się w czasie najbliższego terminu wydawania posiłków.
2.
Osadzony przyjęty z innej jednostki z konwojem planowanym, w dniu przyjęcia korzysta z posiłków w postaci suchego prowiantu, a w dniu następnym otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni.
3.
Osadzony przyjęty z innej jednostki z konwojem nieplanowanym, w dniu przyjęcia oraz w dniu następnym korzysta z wyżywienia w postaci suchego prowiantu, a w kolejnym dniu, z wyjątkiem dni świątecznych, otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni.
1.
Osadzony opuszczający jednostkę na przepustkę lub widzenie otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni do czasu faktycznego opuszczenia jednostki.
2.
Osadzony, który powrócił z przepustki lub widzenia w planowanym terminie, otrzymuje posiłki przygotowane w kuchni.
3.
Osadzony, który powrócił do jednostki w innym niż planowano terminie, otrzymuje wyżywienie na zasadach określonych w § 8 ust. 3.
1.
Posiłki dostarczane tymczasowo aresztowanemu korzystającemu z całodziennego wyżywienia spoza aresztu śledczego powinny odpowiadać co najmniej przysługującej temu osadzonemu normie żywieniowej. Przepis § 5 ust. 2 stosuje się odpowiednio.
2.
Tymczasowo aresztowanemu za posiłki, o których mowa w ust. 1, nie przysługuje zwrot równowartości dziennej stawki budżetowej.
3.
W przypadku niedostarczenia tymczasowo aresztowanemu wyżywienia spoza aresztu śledczego lub zrezygnowania przez niego z tego rodzaju wyżywienia, tymczasowo aresztowany otrzymuje posiłki na zasadach określonych w § 8 ust. 3.
4.
Sposób kontroli posiłków dostarczanych spoza aresztu śledczego określa dyrektor jednostki.
1.
Osadzony chory oraz kobieta ciężarna i karmiąca otrzymuje wyżywienie według jednej z norm leczniczych: szpitalnej, ogólnej lub płynnej, określonej przez lekarza.
2.
Lekarz określający normę leczniczą ustala liczbę i godziny wydawania posiłków w ciągu doby, rodzaj produktów oraz sposób ich przyrządzania.
3.
Chorym na cukrzycę lekarz może podwyższyć obowiązującą dzienną stawkę budżetową normy leczniczej ogólnej, nie więcej niż o 25%.
4.
W przypadku gdy wymaga tego stan zdrowia chorego, a nie zachodzi potrzeba zastosowania jednej z norm leczniczych, lekarz może określić dodatki żywnościowe do normy żywieniowej podstawowej lub dla młodocianych, w szczególności takie, jak: mleko, ser biały, masło, jaja, cukier.
5.
Koszt dodatków żywnościowych łącznie z normą żywieniową podstawową lub dla młodocianych nie może przekroczyć dziennej stawki budżetowej przewidzianej dla normy leczniczej ogólnej.
Osadzonym przebywającym w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28°C, zapewnia się napoje.
1.
W razie zbiorowej odmowy przyjmowania posiłków przez osadzonych, kolejne posiłki po pierwszym posiłku nie przyjętym nie są przyrządzane.
2.
W przypadku, o którym mowa w ust. 1, osadzeni, którzy zgłosili w danym dniu chęć przyjmowania posiłków, otrzymują w tym dniu wyżywienie w postaci suchego prowiantu, z zastrzeżeniem ust. 3, w godzinach wydawania posiłków.
3.
Jeżeli odmowa przyjmowania posiłków trwała dłużej niż 3 dni, o ilości i asortymencie produktów żywnościowych, jakie może otrzymać osadzony, oraz o terminie wydania pierwszego posiłku decyduje lekarz.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

DZIENNY WYMIAR RZECZOWY ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH POSZCZEGÓLNYCH NORM ŻYWIENIOWYCH WYRAŻONYCH W GRAMACH NA OSADZONEGO

Tabela nr 1
Lp.Nazwa produktówNorma podstawowa

"P"

Norma dla młodocianych

"M"

Norma lecznicza

"L"

Norma lecznicza

"L-1"

123456
1Produkty zbożowe410435450390
w tym:

chleb pszenno-żytni

440470500400
mąka pszenna20202020
makaron30302035
kasze, płatki, ryż35353835
2Mleko i produkty mleczne6006001.501.150
w tym:

mleko

600600600600
twaróg20156060
ser podpuszczkowy10202515
3Jaja (w sztukach)1/31/211
4Mięso, wędliny i ryby140140210200
w tym:

mięso

8080170130
wędliny2525-30
ryby30304030
5Tłuszcze70707080
w tym:

masło

20152030
margaryna25353510
olej1051010
śmietana15152030
6Ziemniaki400450500400
7Warzywa200200240150
w tym:

kapusta

909010050
pomidory1001004050
8Owoce6060170200
9Warzywa z karotenem130120120150
w tym:

marchew

130120120150
10Inne warzywa300300300300
w tym:

buraki

90904050
cebula5050--
ogórki--50-
włoszczyzna120120120100
11Strączkowe1012102
12Cukier i wyroby cukiernicze5550-80
w tym:

cukier

45405070
marmolada, dżem, miód25252025
13Przyprawy i używki5533

Tabela nr 2

Lp.Nazwa produktu"L-2"
123
1Kasza manna60
2Mleko1.500
3Masło10
4Olej jadalny25
5Jaja (w sztukach)2
6Chude, gotowane, zmiksowane mięso50
7Cukier185
8Sól7

Tabela nr 3

Lp.Nazwa produktu"Pf"
123
1Mięso, wędliny lub ryby120
2Jaja (w sztukach)2,5
3Ser twarogowy120
4Ser podpuszczkowy70
5Warzywa60
6Ziemniaki300
7Pieczywo mieszane100

1. W skład posiłku powinny wchodzić mięso i wędliny lub ryby albo jaja, albo ser twarogowy lub podpuszczkowy, w ilościach podanych w tabeli.

2. Zaleca się, aby posiłki zawierały w swoim składzie tłuszcze, warzywa lub owoce oraz nasiona roślin strączkowych i ziemniaki.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYSOKOŚĆ DZIENNYCH STAWEK BUDŻETOWYCH NORM ŻYWIENIOWYCH

Lp.Nazwa normy żywieniowejSymbol normyWysokość dziennej stawki budżetowej w zł
1Podstawowa"P"4,20
2Dla młodocianych"M"4,60
3Lecznicza szpitalna"L"5,50
4Lecznicza ogólna"L-1"5,00
5Lecznicza płynna"L-2"3,30
6Dodatkowa"Pf"3,20