§ 11. - Wyżywienie osób osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.87.976

Akt utracił moc
Wersja od: 27 października 1999 r.
§  11.
1.
Osadzony chory oraz kobieta ciężarna i karmiąca otrzymuje wyżywienie według jednej z norm leczniczych: szpitalnej, ogólnej lub płynnej, określonej przez lekarza.
2.
Lekarz określający normę leczniczą ustala liczbę i godziny wydawania posiłków w ciągu doby, rodzaj produktów oraz sposób ich przyrządzania.
3.
Chorym na cukrzycę lekarz może podwyższyć obowiązującą dzienną stawkę budżetową normy leczniczej ogólnej, nie więcej niż o 25%.
4.
W przypadku gdy wymaga tego stan zdrowia chorego, a nie zachodzi potrzeba zastosowania jednej z norm leczniczych, lekarz może określić dodatki żywnościowe do normy żywieniowej podstawowej lub dla młodocianych, w szczególności takie, jak: mleko, ser biały, masło, jaja, cukier.
5.
Koszt dodatków żywnościowych łącznie z normą żywieniową podstawową lub dla młodocianych nie może przekroczyć dziennej stawki budżetowej przewidzianej dla normy leczniczej ogólnej.