§ 7. - Wywóz masła za granicę.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1938.49.384

Akt utracił moc
Wersja od: 19 lipca 1938 r.
§  7.
(1)
Na każdej jednostce opakunkowej, dostarczonej eksporterowi (§ 9) celem wywozu za granicę, zakład mleczarski powinien oznaczyć: numer zakładu w rejestrze zakładów mleczarskich (na czołowej klepce beczki lub w lewym dolnym rogu czoła skrzynki) oraz numer kolejny jednostki opakunkowej według numeracji przyjętej przez zakład mleczarski.
(2)
Na górnej powierzchni bryły masła zakład powinien umieścić kartkę z oznaczonym na niej numerem zakładu w rejestrze zakładów mleczarskich oraz numerem kolejnym jednostki opakunkowej według numeracji przyjętej przez zakład mleczarski.
(3)
Potrzebną ilość kartek będzie dostarczać zakładom mleczarskim wywozowym Centralna Stacja Badania Masła. Umieszczanie na bryle masła innych kartek niż dostarczone przez Centralną Stację Badania Masła jest zabronione. Wzór kartek oraz sposób postępowania przy ich wydawaniu i sprawdzaniu wykorzystania przez zakłady mleczarskie ustali Ministerstwo Rolnictwa i Reform Rolnych.
(4)
Masło przeznaczone do wywozu za granicę nie może być poza zakładem mleczarskim, w którym zostało przygotowane, przekładane do innego opakowania (beczki, skrzynki, pergaminu) ani. poddawane jakimkolwiek innym zabiegom.
(5)
Na każdej jednostce opakunkowej, zgłoszonej do Stacji Badania Masła celem wywozu za granicę, eksporter powinien umieścić numer zakładu mleczarskiego w rejestrze zakładów mleczarskich, kolejny numer jednostki opakunkowej według numeracji eksportera (na przykrywie beczki lub na czole skrzynki), wagę masła netto, napis świadczący o soleniu lub niesoleniu oraz znak eksportera.
(6)
Rozmieszczenie i wielkość napisów, barwa, kształt cyfr i liter podane są w załącznikach Nr 1 i 2.