§ 4. - Wywóz masła za granicę.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1938.49.384
Akt utracił moc Wersja od: 19 lipca 1938 r.
§ 4.
Jako standaryzowane może być wywożone masło: 1)
które zostało wytworzone w zakładzie, wpisanym do części II rejestru zakładów mleczarskich wywozowych, 2)
którego temperatura w czasie badania nie przekracza +10° C w okresie od 1 października do 30 kwietnia lub +4° C w okresie od 1 maja do 30 września, 3)
którego waga netto, łącznie z papierem pergaminowym i solą, w opakowania beczkowym wynosi 51,1 kg. Dopuszcza się do wywozu jednostki o wadze nieco wyższej, nie przekraczającej jednak 51,4 kg. W opakowaniu skrzynkowym waga masła powinna wynosić 25,5 kg, nie więcej jednak jak 25,7 kg. 4)
w którym nie stwierdzono niewłaściwych domieszek, 5)
które przy ocenie jakości otrzyma:za smak, zapach i topliwość od 40 do 50 punktów,
za strukturę i konsystencję od 23 do 25 punktów,
za kolor 4 lub 5 punktów,
za solenie od 8 do 10 punktów,
za ubicie i opakowanie 9 lub 10 punktów,
6)
co do którego przy badaniu analitycznym stwierdzono:a)
że zawartość wody nie przekracza 16%,b)
dodatni wynik reakcji na pasteryzację,c)
refrakcję w granicach od 40,0° do 45,5°,d)
zabarwienie w świetle lampy kwarcowej - właściwe dla naturalnego masła krowiego,e)
liczbę Reichert - Meissl'a w granicach od 24,0° do 34,0°,f)
liczbę Polensky'ego w granicach od 1,5° do 3,5°.Badania, wymienione pod lit. e) i f), przeprowadzane będą w przypadku otrzymania wątpliwych wyników badań, wyszczególnionych pod lit. c) lub d).