§ 2. - Wywóz masła za granicę.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1938.49.384

Akt utracił moc
Wersja od: 19 lipca 1938 r.
§  2.
(1)
Rejestry zakładów mleczarskich wywozowych dzielą się na dwie części.
(2)
Do części I mogą być wpisane zakłady mleczarskie, które co najmniej w ciągu roku przed zgłoszeniem do rejestru wytwarzały stale powyżej 52 kg masła dziennie lub które co najmniej w ciągu dwóch tygodni przed zgłoszeniem wytwarzały stale powyżej:
1)
208 kg masła dziennie, jeżeli zgłoszenie nastąpiło w czasie od 15 maja do 14 października, albo
2)
104 kg masła dziennie, jeżeli zgłoszenie nastąpiło w czasie od 15 października do 14 maja.
(3)
Wymaganie, ustalone w ust. (2), nie dotyczy dni:
1)
uznanych w obowiązujących przepisach za dni świąteczne; jeżeli jednak zakład w dniu świątecznym wyrabia masło, rozmiary produkcji zakładu w tym dniu powinny odpowiadać wymaganiom, ustalonym w ust. (2),
2)
w których masło nie mogło być wyrabiane z powodu przeszkód wywołanych siłą wyższą lub z powodu zarządzeń władzy.
(4)
Do części II mogą być wpisane takie spośród zakładów, określonych w ustępie poprzedzającym, które ponadto stosują pasteryzację do +86° C oraz czyste kultury.
(5)
Nie mogą być wpisane do rejestru zakładów mleczarskich wywozowych te zakłady, które nie są wpisane do rejestrów zakładów mleczarskich (art. 3 ustawy z dnia 22 kwietnia 1936 r. o mleczarstwie - Dz. U. R. P. Nr 35, poz. 272).