§ 11. - Wywóz masła za granicę.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1938.49.384

Akt utracił moc
Wersja od: 19 lipca 1938 r.
§  11.
(1)
Masło zgłoszone (§ 10) powinno być od chwili zgłoszenia aż do chwili załadowania celem wywozu za granicę w całości złożone w chłodni, położonej w jednej z miejscowości, w których czynne są Stacje Badania Masła lub Punkty Próbobiorcze (§ 20).
(2)
Chłodnie powinny być czyste, suche, bielone wapnem; powinny one posiadać stałą instalację chłodniczą i oświetleniową oraz wagę do ważenia masła o nośności 100 kg. Waga ta powinna być corocznie wyremontowana i legalizowana.
(3)
Ciepłota w chłodniach w czasie przechowywania w nich masła nie może przekraczać w okresie od 1 października do 30 kwietnia +10° C, a w czasie od 1 maja do 30 września + 4° C.