Dział 4 - KWALIFIKACJE ZAWODOWE KUCHARZY - Wyszkolenie i kwalifikacje zawodowe, pełnienie wacht oraz skład załóg statków morskich o polskiej przynależności.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2000.105.1117
Akt utracił moc
Wersja od: 30 listopada 2000 r.
DZIAŁ IV
KWALIFIKACJE ZAWODOWE KUCHARZY
§ 53.
Ustala się na statkach morskich stanowisko kucharza okrętowego.
§ 54.
Ustala się następujące świadectwa kwalifikacji kucharzy:
1)
świadectwo młodszego kucharza okrętowego,
2)
świadectwo kucharza okrętowego.
§ 55.
Do uzyskania świadectwa młodszego kucharza okrętowego wymagane jest posiadanie zaświadczeń o przeszkoleniach w zakresie:
1)
indywidualnych technik ratunkowych,
2)
ochrony przeciwpożarowej stopnia podstawowego,
3)
elementarnej pomocy medycznej,
4)
bezpieczeństwa osobistego i odpowiedzialności społecznej.
§ 56.
Do uzyskania świadectwa kucharza okrętowego wymagane jest:
1)
posiadanie wykształcenia zasadniczego zawodowego w zawodzie kucharza lub średniego wykształcenia gastronomicznego, 12-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza oraz złożenie egzaminu na to stanowisko albo
2)
posiadanie dyplomu mistrza kucharskiego oraz 3-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza, albo
3)
posiadanie 24-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza oraz złożenie egzaminu na to stanowisko.
§ 57.
Świadectwo kucharza okrętowego uprawnia do zajmowania stanowiska kucharza okrętowego.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .