Dział 4 - KWALIFIKACJE ZAWODOWE KUCHARZY - Wyszkolenie i kwalifikacje zawodowe, pełnienie wacht oraz skład załóg statków morskich o polskiej przynależności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2000.105.1117

Akt utracił moc
Wersja od: 30 listopada 2000 r.

DZIAŁ  IV

KWALIFIKACJE ZAWODOWE KUCHARZY

§  53.
Ustala się na statkach morskich stanowisko kucharza okrętowego.
§  54.
Ustala się następujące świadectwa kwalifikacji kucharzy:
1)
świadectwo młodszego kucharza okrętowego,
2)
świadectwo kucharza okrętowego.
§  55.
Do uzyskania świadectwa młodszego kucharza okrętowego wymagane jest posiadanie zaświadczeń o przeszkoleniach w zakresie:
1)
indywidualnych technik ratunkowych,
2)
ochrony przeciwpożarowej stopnia podstawowego,
3)
elementarnej pomocy medycznej,
4)
bezpieczeństwa osobistego i odpowiedzialności społecznej.
§  56.
Do uzyskania świadectwa kucharza okrętowego wymagane jest:
1)
posiadanie wykształcenia zasadniczego zawodowego w zawodzie kucharza lub średniego wykształcenia gastronomicznego, 12-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza oraz złożenie egzaminu na to stanowisko albo
2)
posiadanie dyplomu mistrza kucharskiego oraz 3-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza, albo
3)
posiadanie 24-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza oraz złożenie egzaminu na to stanowisko.
§  57.
Świadectwo kucharza okrętowego uprawnia do zajmowania stanowiska kucharza okrętowego.