Rozdział 3 - Kucharze okrętowi - Wyszkolenie i kwalifikacje zawodowe marynarzy.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2005.47.445
Akt utracił moc Wersja od: 12 stycznia 2011 r.
Rozdział 3
Kucharze okrętowi
Kucharze okrętowi
§ 19.
Ustala się na statkach morskich stanowisko kucharza okrętowego.§ 20.
Ustala się następujące świadectwa kucharzy:1)
świadectwo młodszego kucharza okrętowego;2)
świadectwo kucharza okrętowego.§ 21.
Do uzyskania świadectwa młodszego kucharza okrętowego wymagane jest posiadanie świadectw przeszkoleń w zakresie:1)
indywidualnych technik ratunkowych;2)
ochrony przeciwpożarowej stopnia podstawowego;3)
elementarnych zasad udzielania pierwszej pomocy medycznej;4)
bezpieczeństwa własnego i odpowiedzialności wspólnej.§ 22.
Do uzyskania świadectwa kucharza okrętowego wymagane jest:1)
posiadanie wykształcenia zasadniczego zawodowego w zawodzie kucharza lub średniego wykształcenia gastronomicznego, 12-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza oraz złożenie egzaminu na to świadectwo albo2)
posiadanie dyplomu mistrza kucharskiego oraz 3-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza, albo3)
posiadanie 24-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza oraz złożenie egzaminu na to świadectwo.§ 23.
Świadectwo kucharza okrętowego upoważnia do zajmowania stanowiska kucharza okrętowego.