Rozdział 3 - Kucharze okrętowi - Wyszkolenie i kwalifikacje zawodowe marynarzy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.47.445

Akt utracił moc
Wersja od: 12 stycznia 2011 r.

Rozdział  3

Kucharze okrętowi

§  19.
Ustala się na statkach morskich stanowisko kucharza okrętowego.
§  20.
Ustala się następujące świadectwa kucharzy:
1)
świadectwo młodszego kucharza okrętowego;
2)
świadectwo kucharza okrętowego.
§  21.
Do uzyskania świadectwa młodszego kucharza okrętowego wymagane jest posiadanie świadectw przeszkoleń w zakresie:
1)
indywidualnych technik ratunkowych;
2)
ochrony przeciwpożarowej stopnia podstawowego;
3)
elementarnych zasad udzielania pierwszej pomocy medycznej;
4)
bezpieczeństwa własnego i odpowiedzialności wspólnej.
§  22.
Do uzyskania świadectwa kucharza okrętowego wymagane jest:
1)
posiadanie wykształcenia zasadniczego zawodowego w zawodzie kucharza lub średniego wykształcenia gastronomicznego, 12-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza oraz złożenie egzaminu na to świadectwo albo
2)
posiadanie dyplomu mistrza kucharskiego oraz 3-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza, albo
3)
posiadanie 24-miesięcznej praktyki pływania na statkach morskich w charakterze pomocnika kucharza oraz złożenie egzaminu na to świadectwo.
§  23.
Świadectwo kucharza okrętowego upoważnia do zajmowania stanowiska kucharza okrętowego.