Rozdział 3 - Kucharze okrętowi - Wyszkolenie i kwalifikacje członków załóg statków morskich.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2017.167 t.j.
Akt utracił moc Wersja od: 27 stycznia 2017 r.
Rozdział 3
Kucharze okrętowi
Kucharze okrętowi
§ 21.
Na statkach morskich ustala się stanowiska:1)
młodszego kucharza okrętowego;2)
kucharza okrętowego.§ 22.
Ustala się następujące świadectwa kucharzy:1)
świadectwo młodszego kucharza okrętowego;2)
świadectwo kucharza okrętowego.§ 23.
Do uzyskania świadectwa młodszego kucharza okrętowego wymagane jest posiadanie świadectw przeszkoleń w zakresie:1)
indywidualnych technik ratunkowych;2)
ochrony przeciwpożarowej stopnia podstawowego;3)
elementarnych zasad udzielania pierwszej pomocy medycznej;4)
bezpieczeństwa własnego i odpowiedzialności wspólnej.§ 24.
Do uzyskania świadectwa kucharza okrętowego wymagane jest:1)
posiadanie co najmniej wykształcenia zasadniczego zawodowego oraz tytułu zawodowego lub dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz, kucharz małej gastronomi, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik organizacji usług gastronomicznych lub technik żywienia i usług gastronomicznych, 6-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza okrętowego oraz zdanie egzaminu na to świadectwo albo2)
posiadanie dyplomu mistrza kucharskiego oraz 3-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza okrętowego, albo3)
posiadanie 12-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza okrętowego oraz zdanie egzaminu na to świadectwo.§ 25.
1.
Świadectwo młodszego kucharza okrętowego uprawnia do zajmowania stanowiska młodszego kucharza okrętowego na każdym statku.2.
Świadectwo kucharza okrętowego uprawnia do zajmowania stanowiska kucharza okrętowego na każdym statku.