Rozdział 3 - Kucharze okrętowi - Wyszkolenie i kwalifikacje członków załóg statków morskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2017.167 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 27 stycznia 2017 r.

Rozdział  3

Kucharze okrętowi

§  21.
Na statkach morskich ustala się stanowiska:
1)
młodszego kucharza okrętowego;
2)
kucharza okrętowego.
§  22.
Ustala się następujące świadectwa kucharzy:
1)
świadectwo młodszego kucharza okrętowego;
2)
świadectwo kucharza okrętowego.
§  23.
Do uzyskania świadectwa młodszego kucharza okrętowego wymagane jest posiadanie świadectw przeszkoleń w zakresie:
1)
indywidualnych technik ratunkowych;
2)
ochrony przeciwpożarowej stopnia podstawowego;
3)
elementarnych zasad udzielania pierwszej pomocy medycznej;
4)
bezpieczeństwa własnego i odpowiedzialności wspólnej.
§  24.
Do uzyskania świadectwa kucharza okrętowego wymagane jest:
1)
posiadanie co najmniej wykształcenia zasadniczego zawodowego oraz tytułu zawodowego lub dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz, kucharz małej gastronomi, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik organizacji usług gastronomicznych lub technik żywienia i usług gastronomicznych, 6-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza okrętowego oraz zdanie egzaminu na to świadectwo albo
2)
posiadanie dyplomu mistrza kucharskiego oraz 3-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza okrętowego, albo
3)
posiadanie 12-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza okrętowego oraz zdanie egzaminu na to świadectwo.
§  25.
1.
Świadectwo młodszego kucharza okrętowego uprawnia do zajmowania stanowiska młodszego kucharza okrętowego na każdym statku.
2.
Świadectwo kucharza okrętowego uprawnia do zajmowania stanowiska kucharza okrętowego na każdym statku.