Rozdział 3 - Kucharze okrętowi - Wyszkolenie i kwalifikacja członków załóg statków morskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.1383 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 21 lipca 2023 r.

Rozdział  3

Kucharze okrętowi

§  24. 
Na statkach morskich ustala się następujące stanowiska kucharzy:
1)
młodszego kucharza okrętowego;
2)
kucharza okrętowego.
§  25. 
1. 
Ustala się następujące świadectwa kucharzy:
1)
świadectwo młodszego kucharza okrętowego;
2)
świadectwo kucharza okrętowego.
2. 
Wzory świadectw, o których mowa w ust. 1, określa załącznik nr 5 do rozporządzenia.
§  26. 
Do uzyskania świadectwa młodszego kucharza okrętowego wymagane jest posiadanie świadectw przeszkoleń w zakresie:
1)
indywidualnych technik ratunkowych;
2)
ochrony przeciwpożarowej stopnia podstawowego;
3)
elementarnych zasad udzielania pierwszej pomocy medycznej;
4)
bezpieczeństwa własnego i odpowiedzialności wspólnej.
§  27. 
Do uzyskania świadectwa kucharza okrętowego wymagane jest:
1)
posiadanie co najmniej wykształcenia zasadniczego zawodowego lub zasadniczego branżowego oraz tytułu zawodowego, dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe lub dyplomu zawodowego odpowiednio w zawodzie kucharz, kucharz małej gastronomii, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik organizacji usług gastronomicznych lub technik żywienia i usług gastronomicznych, 6-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza okrętowego oraz zdanie egzaminu na to świadectwo albo;
2)
posiadanie dyplomu mistrza w zawodzie kucharza lub kucharza małej gastronomii oraz 3-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza okrętowego, albo
3)
posiadanie 12-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza okrętowego oraz zdanie egzaminu na to świadectwo.
§  28. 
1. 
Świadectwo młodszego kucharza okrętowego uprawnia do zajmowania stanowiska młodszego kucharza okrętowego na każdym statku.
2. 
Świadectwo kucharza okrętowego uprawnia do zajmowania stanowiska kucharza okrętowego na każdym statku.