Rozdział 3 - Kucharze okrętowi - Wyszkolenie i kwalifikacja członków załóg statków morskich.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1383 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 21 lipca 2023 r.
Rozdział 3
Kucharze okrętowi
Kucharze okrętowi
§ 24.
Na statkach morskich ustala się następujące stanowiska kucharzy:1)
młodszego kucharza okrętowego;2)
kucharza okrętowego.§ 25.
1.
Ustala się następujące świadectwa kucharzy:1)
świadectwo młodszego kucharza okrętowego;2)
świadectwo kucharza okrętowego.2.
Wzory świadectw, o których mowa w ust. 1, określa załącznik nr 5 do rozporządzenia.§ 26.
Do uzyskania świadectwa młodszego kucharza okrętowego wymagane jest posiadanie świadectw przeszkoleń w zakresie:1)
indywidualnych technik ratunkowych;2)
ochrony przeciwpożarowej stopnia podstawowego;3)
elementarnych zasad udzielania pierwszej pomocy medycznej;4)
bezpieczeństwa własnego i odpowiedzialności wspólnej.§ 27.
Do uzyskania świadectwa kucharza okrętowego wymagane jest:1)
posiadanie co najmniej wykształcenia zasadniczego zawodowego lub zasadniczego branżowego oraz tytułu zawodowego, dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe lub dyplomu zawodowego odpowiednio w zawodzie kucharz, kucharz małej gastronomii, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik organizacji usług gastronomicznych lub technik żywienia i usług gastronomicznych, 6-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza okrętowego oraz zdanie egzaminu na to świadectwo albo;2)
posiadanie dyplomu mistrza w zawodzie kucharza lub kucharza małej gastronomii oraz 3-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza okrętowego, albo3)
posiadanie 12-miesięcznej praktyki pływania na stanowisku młodszego kucharza okrętowego oraz zdanie egzaminu na to świadectwo.§ 28.
1.
Świadectwo młodszego kucharza okrętowego uprawnia do zajmowania stanowiska młodszego kucharza okrętowego na każdym statku.2.
Świadectwo kucharza okrętowego uprawnia do zajmowania stanowiska kucharza okrętowego na każdym statku.