Wysokość opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.204.1725

Akt utracił moc
Wersja od: 9 grudnia 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 20 listopada 2002 r.
w sprawie wysokości opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt.

Na podstawie art. 45 ust. 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
1.
Ustala się wysokość opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt, określoną w załączniku do rozporządzenia, z zastrzeżeniem ust. 2.
2.
Wysokość opłat za przeprowadzenie badań organoleptycznych i fizykochemicznych próbek środków żywienia zwierząt, które nie zostały ujęte w załączniku do rozporządzenia, ustala się jako iloczyn liczby godzin faktycznie przeznaczonych na przeprowadzenie tych badań i stawki za jedną godzinę w wysokości 60 zł.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
________

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIK

WYSOKOŚĆ OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ PRÓBEK ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT

Lp.Rodzaj analizyWysokość opłat (w zł)
123
1.Podstawowe składniki pokarmowe
1.1Białko ogólne metodą Kjeldahla78,00
1.2Białko ogólne rozpuszczalne w pepsynie i kwasie chlorowodorowym120,00
1.3Wilgotność35,00
1.4Wilgotność olejów i tłuszczów35,00
1.5Popiół surowy35,00
1.6Popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym100,00
1.7Włókno surowe153,00
1.8Surowy olej i tłuszcz60,00
1.9Surowy olej i tłuszcz z hydrolizą80,00
1.10Skrobia metodą polarymetryczną120,00
1.11Skrobia metodą pankreatynową115,00
1.12Cukry metodą Luff-Schorla130,00
1.13Laktoza180,00
1.14Wartość energetyczna70,00
1.15Mocznik80,00
2.Aminokwasy
2.1Skład aminokwasowy białka bez tryptofanu, w tym aminokwasy siarkowe550,00

300,00

2.2Tryptofan260,00
2.3Wolne aminokwasy550,00
2.4Lizyna ogólna (wolna)300,00
2.5Lizyna przyswajalna600,00
3.Składniki mineralne
3.1Wapń (ASA)75,00
3.2Sód75,00
3.3Potas75,00
3.4Chlorki60,00
3.5Magnez60,00
3.6Całkowita zawartość fosforu80,00
3.7Żelazo80,00
3.8Miedź80,00
3.9Mangan80,00
3.10Cynk80,00
3.11Węglany68,00
3.12Selen90,00
4.Witaminy
4.1Witamina A metodą spektrofotometryczną200,00
4.2Witamina A metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej280,00
4.3Witamina E284,00
4.4Witamina K3235,00
4.5Witamina D284,00
4.6Witamina B1175,00
4.7Witamina C190,00
5.Stymulatory wzrostu
5.1Flawomycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym200,00
5.2Salinomycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym200,00
5.3Awilamycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym200,00
5.4Sól sodowa monenzyny metodą dyfuzji w żelu agarowym180,00
6.Kokcydiostatyki i inne dodatki
6.1Nikarbazyna260,00
6.2Halofuginon260,00
6.3Robenidyna260,00
6.4Diklazuril260,00
6.5Nifursol260,00
6.6Maduramycyna260,00
6.7Salinomycyna260,00
6.8Sól sodowa lasalocidu metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej260,00
7.Substancje i materiały niepożądane oraz szkodliwe pochodzenia roślinnego
7.1Aflatoksyny B1 metodą jednokierunkowej chromatografii cienkowarstwowej200,00
7.2Aflatoksyna B1 metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej400,00
7.3Teobromina64,00
7.4Olejek gorczyczny (ITC)170,00
7.5Kwas cyjanowodorowy68,00
7.6Alkaloidy w łubinie110,00
7.7Gossypol96,00
7.8Lotne związki azotowe metodą mikrodyfuzyjną70,00
7.9Lotne związki azotowe metodą destylacyjną72,00
7.10Składniki pochodzenia zwierzęcego metodą mikroskopową150,00
8.Inne składniki paszowe
8.1Szkodniki40,00
8.2Zanieczyszczenia organiczne40,00
8.3Zanieczyszczenia mineralne40,00
8.4Aktywność ureazy w produktach soi70,00
8.5Zawartość chudego mleka w proszku w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny95,00
8.6Zawartość podpuszczkowej serwatki w chudym mleku w proszku160,00
8.7Wykrywanie skrobi w chudym mleku w proszku, denaturowanym mleku w proszku i w mieszankach paszowych25,00
8.8Wilgotność kwasowej maślanki w proszku35,00
8.9Skład kwasów tłuszczowych195,00
8.10Wolne kwasy tłuszczowe120,00
8.11Liczba kwasowa70,00
8.12Liczba nadtlenkowa85,00
8.13Przeciwutleniacze BHT,BHA,EQ270,00
8.14Organizmy genetycznie zmodyfikowane (GMO) - ilościowo700,00
8.15Glukozynolany170,00
8.16Izotiocyjaniany220,00
8.17Inne oznaczenia za 1 godz.60,00