Wysokość opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.29.246

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 14 lutego 2003 r.
w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną

Na podstawie art. 49 ust. 7 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) zarządza się, co następuje:
Ustala się wysokość opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, które obejmują:
1)
kwoty wynikające z zastosowania stawek opłat za wykonywanie czynności, które są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) 2
 koszty użytych szczepionek i biopreparatów w związku z wykonywaniem czynności określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
3)
koszty dojazdu do miejsca wykonania czynności, o których mowa w załączniku nr 1 do rozporządzenia, według stawek za 1 kilometr przebiegu pojazdu ustalonych zgodnie z § 2 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 25 marca 2002 r. w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz. U. Nr 27, poz. 271), z wyjątkiem kosztów dojazdu do rzeźni i innych miejsc, jeżeli czynności te są wykonywane stale w tym samym miejscu, w wymiarze nie mniejszym niż 40 godzin tygodniowo.
1.
Wysokość opłat za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną jest określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2.
W przypadku przeprowadzania badań niewymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia pobiera się opłaty w wysokości opłat za badania zbliżone pod względem zużycia odczynników i pracochłonności.
Za badania oraz inne czynności związane ze sprawowaniem nadzoru nad obrotem weterynaryjnymi produktami leczniczymi, jeżeli w wyniku badań stwierdzono naruszenie wymagań jakościowych, opłatę pobiera się stosownie do udokumentowanych kosztów niezbędnych badań.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia. 3

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  4

STAWKI OPŁAT ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Lp.Rodzaj czynnościOpłata w zł
123
1Badanie zwierząt hodowlanych i użytkowych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:
1) konia, bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych

w warunkach fermowych:

a) do 3 sztuk zwierząt30,00
b) powyżej 3 sztuk - od 1 zwierzęcia10,00
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia:
a) do 10 sztuk zwierząt25,00
b) powyżej 10 sztuk - od 1 zwierzęcia2,50
3) psa, kota:
a) do 4 sztuk zwierząt25,00
b) powyżej 4 sztuk - od 1 zwierzęcia6,50
4) jagnięcia, koźlęcia, zwierzęcia futerkowego:
a) do 40 sztuk zwierząt25,00
b) powyżej 40 sztuk - od 1 zwierzęcia0,65
5) drobiu:
a) do 1.000 sztuk32,00
b) powyżej 1.000 sztuk - za każde następne 1.000 sztuk

zwierząt

11,00
6) ptaków łownych i królików:
a) od 1 do 50 sztuk12,00
b) od 51 do 100 sztuk20,00
c) powyżej 100 sztuk - za każde następne 100 sztuk zwierząt10,00
7) zwierzęcia egzotycznego:
a) do 2 sztuk zwierząt25,00
b) powyżej 2 sztuk - od 1 zwierzęcia13,00
8) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych bez względu

na ich liczbę i ilość pakietów, przewożonych tym samym

środkiem transportu

25,00
9) strusia:
a) do 5 sztuk30,00
b) powyżej 5 sztuk - od 1 zwierzęcia3,00
2Badanie alergiczne (tuberkulinizacja, maleinizacja) przy indywidualnym zgłoszeniu wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia:
1) ssaka5,20
2) ptaka1,30
3Pobieranie prób do badań laboratoryjnych od 1 zwierzęcia - bez względu na ilość kierunków badań:
1) ssaka:
a) krwi lub mleka2,50
b) wymazu1,30
c) wypłuczyn z worka napletkowego13,00
2) ptaka:
a) krwi1,20
b) wymazu0,60
4Pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową0,40
5Badanie morfologii nasienia wraz z wystawieniem świadectwa zdrowia13,00
6Badanie zwierząt rzeźnych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:
1) konia15,00
2) bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych w

warunkach fermowych:

a) do 5 sztuk zwierząt10,00
b) powyżej 5 sztuk - od 1 zwierzęcia3,00
3) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia oraz sarny

utrzymywanej w warunkach fermowych:

a) do 5 sztuk zwierząt5,00
b) powyżej 5 sztuk - od 1 zwierzęcia1,00
4) jagnięcia, koźlęcia, prosięcia:
a) do 3 sztuk zwierząt3,00
b) od 4-10 sztuk zwierząt4,50
c) od 11-15 sztuk zwierząt7,50
d) powyżej 15 sztuk - od 1 zwierzęcia0,65
5) zająca, ptaka łownego:
a) do 200 sztuk zwierząt25,00
b) powyżej 200 sztuk - od 1 zwierzęcia0,15
6) drobiu:
a) do 1.000 sztuk zwierząt25,00
b) powyżej 1.000 sztuk - od każdego rozpoczętego 1.000

sztuk zwierząt

6,50
7) królików i nutrii:
a) do 3 sztuk zwierząt3,00
b) od 4-10 sztuk zwierząt4,50
c) od 11-15 sztuk zwierząt7,50
d) powyżej 15 sztuk - od 1 zwierzęcia0,65
7Badanie ryb żywych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, bez względu na ich ilość, przewożonych tym samym środkiem transportu25,00
8Badanie mięsa pozyskanego ze zwierząt rzeźnych, zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, mięsa zwierząt łownych oraz produktów wytworzonych z tych mięs przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:
za 1 tonę20,00
z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż120,00
9Badanie na włośnie mięsa wieprzowego, z nutrii, z dzika oraz przetworów z tych mięs - od 1 próbki3,00
10Badanie świeżych ryb, skorupiaków, mięczaków oraz ich produktów przeznaczonych na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:
1) do 100 ton - za każdą 1 tonę20,00
z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić

mniej niż

120,00
2) powyżej 100 ton:
a) za każdą następną 1 tonę produktów rybnych

nieobrobionych (poza usunięciem wnętrzności)

6,00
b) za każdą następną 1 tonę produktów rybnych poddanych

obróbce

10,00
11Badanie ryb świeżych i mrożonych, skorupiaków, mięczaków przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, rozładowywanych ze statku rybackiego lub statku przetwórni z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:
1) do 50 ton - za każdą 1 tonę4,00
2) powyżej 50 ton za każdą następną 1 tonę2,00
12Badanie środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mięsa i produktów z niego wytworzonych, przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - za partię towaru o wadze:
1) do 1.000 kg25,00
2) od 1.001 kg do 3.000 kg62,43
3) 3.001 kg do 25.000 kg225,00
4) powyżej 25.000 kg375,00
13Badanie produktów niejadalnych pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - za partię towaru o wadze:
1) do 3.000 kg25,00
2) od 3.001 kg do 25.000 kg65,00
3) od 25.001 kg do 100.000 kg125,00
4) ponad 100.000 kg375,00
14Badanie środków żywienia zwierząt przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - za partię towaru o wadze:
1) do 3.000 kg25,00
2) od 3.001 kg do 25.000 kg65,00
3) od 25.001 kg do 100.000 kg125,00
4) ponad 100.000 kg375,00
15Badanie materiału biologicznego pochodzenia zwierzęcego przeznaczonego do wprowadzenia na rynek lub na eksport albo przywiezionego z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, stanowiącego jedną przesyłkę40,00
16Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach, w których technologia uboju i obróbki poubojowej oparta jest o automatyczny przesuw taśmy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia:
1) bydła:
a) w wieku do 12 miesięcy życia2,50
b) w wieku od 13-30 miesięcy życia8,50
c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela

utrzymywanych w warunkach fermowych

12,00
2) konia15,00
3) świni4,40
4) owcy, kozy:
a) do 12 kg wagi0,70
b) od 12,1 kg -18 kg wagi1,40
c) powyżej 18 kg wagi2,00
5) drobiu, królików:
a) do 2 kg0,0402
b) od 2,01 kg do 5 kg0,0455
c) powyżej 5 kg0,089
6) nutrii3,00
17Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach nieposiadających technologii wymienionej w lp. 16 wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia:
1) bydła:
a) w wieku do 12 miesięcy życia3,13
b) w wieku od 13-30 miesięcy życia10,63
c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela

utrzymywanych w warunkach fermowych

15,00
2) konia18,75
3) świni5,90
4) owcy, kozy:
a) do 12 kg wagi0,88
b) od 12,1 kg - 18 kg wagi1,75
c) powyżej 18 kg wagi2,50
5) drobiu, królików:
a) do 2 kg0,0502
b) od 2,01 kg do 5 kg0,0568
c) powyżej 5 kg0,1112
6) strusia15,00
7) nutrii3,75
18Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych - od 1 zwierzęcia:
1) dzika5,90
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających0,80
3) zająca0,064
4) ptaka łownego0,064
5) małego dzikiego ptactwa0,032
19Badanie mięsa zwierząt łownych wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia:
1) dzika:
a) zaopatrzonego w dokument weterynaryjny o wyniku oględzin

tuszy, badaniu narogów i badaniu na włośnie, o których

mowa w lp. 18 pkt 1

1,50
b) niepoddanego oględzinom i badaniom, o których mowa w pkt

1a

5,90
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających1,20
3) zająca0,096
4) ptaka łownego0,096
5) małego dzikiego ptactwa0,048
20Badanie mięsa zwierząt łownych na potrzeby własne - od 1 zwierzęcia:
1) dzika12,00
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających4,00
3) zająca0,32
4) ptaka łownego0,32
5) małego dzikiego ptactwa0,16
21Badanie mięsa zwierząt rzeźnych w zagrodach posiadaczy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:
1) jelenia, daniela utrzymywanych w warunkach fermowych22,00
2) strusia30,00
3) drobiu:
a) do 10 sztuk10,00
b) powyżej 10 sztuk - od 1 zwierzęcia0,75
4) królików:
a) do 10 sztuk zwierząt2,00
b) powyżej 10 sztuk - od 1 zwierzęcia1,50
5) nutrii4,00
6) pozostałych gatunków zwierząt - od 1 zwierzęcia12,60
22Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie oceny tego mięsa, jeżeli wynik badania powtórnego potwierdzi pierwotną ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia19,00
23Ustalenie miejsca kwarantanny albo uboju zwierząt lub miejsca składowania innych towarów sprowadzonych z zagranicy100,00
24Szczepienie w formie iniekcji (bez kosztu szczepionki lub innego biopreparatu) - od 1 zwierzęcia:
1) bydła, konia2,00
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia1,30
3) zwierzęcia futerkowego1,30
4) ptaka, królika0,10
5) ryby:
a) do 10.000 sztuk0,05
b) powyżej 10.000 sztuk - od każdego rozpoczętego 1.000

sztuk

0,02
6) pisklęcia jednodniowego0,06
25Szczepienie psa lub kota przeciwko wściekliźnie wraz z wydaniem zaświadczenia - od 1 zwierzęcia10,00
26Doustne albo w aerozolu podanie szczepionki (bez kosztu szczepionki lub innego biopreparatu) dla:
1) ssaka - od 1 zwierzęcia0,62
2) ptaków i królików - za każde 50 sztuk0,13
27Weterynaryjna kontrola graniczna:
1) zwierząt bez względu na gatunek:
a) do 5 zwierząt - od 1 zwierzęcia20,00
b) powyżej 5 zwierząt przewożonych tym samym środkiem

transportu

120,00
2) materiału biologicznego stanowiącego jedną przesyłkę70,00
3) środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego przewożonych

tym samym środkiem transportu

120,00
4) niejadalnych produktów zwierzęcych, środków żywienia

zwierząt przewożonych tym samym środkiem transportu

120,00
28Weterynaryjna kontrola statku rybackiego i statku przetwórni (bez kosztów przejazdu i pobytu inspektora przeprowadzającego kontrolę)200,00
29Weterynaryjna kontrola mleka w punktach skupu mleka surowego i mleka surowego wprowadzanego do przetwórstwa:
1) do 500 litrów dziennie20,00
2) powyżej 500 litrów dziennie40,00
30Weterynaryjna kontrola ryb, skorupiaków i mięczaków, wprowadzanych do zakładów obróbki, przetwórstwa, składowania albo zakładów zajmujących się wyłącznie schładzaniem, zamrażaniem, pakowaniem, składowaniem, za partię o wadze:
1) do 1.000 kg15,00
2) od 1.001 kg do 3.000 kg45,00
3) od 3.001 kg do 25.000 kg90,00
4) powyżej 25.000 kg160,00
Jeżeli surowiec wprowadzony do zakładu jest zaopatrzony w świadectwo zdrowia i została nałożona opłata zgodnie z lp. 11, to wysokość należnej opłaty obniża się o 30%.
31Weterynaryjna kontrola spędów, targów i wystaw zwierząt za 1 godzinę pracy32,00
32Weterynaryjna kontrola mięsa przeznaczonego do rozbioru, przetwórstwa i składowania, jeżeli mięso to pochodzi z innego zakładu
za 1 tonę12,00
z tym że minimalna opłata za partię nie może wynosić mniej niż50,00
331) Wystawienie zezwolenia weterynaryjnego na przywóz lub

przewóz towarów z zagranicy

100,00
2) Przedłużenie ważności zezwolenia lub dokonanie zmian w

zezwoleniu

35,00
34Wpis do rejestru podmiotów spełniających warunki weterynaryjne wymagane do prowadzenia działalności350,00
35Wpis do rejestru zakładów spełniających warunki weterynaryjne wymagane przy eksporcie towarów1.249,00
36Odkażanie 1 m2 powierzchni:
1) do 1.000 m20,12
2) powyżej 1.000 m20,10
37Odkażanie środka transportu:
1) samochodu bez przyczepy10,00
2) samochodu z przyczepą15,00
3) wagonu15,00
38Wystawienie decyzji dopuszczającej środek transportu do przewozu zwierząt100,00
39Przeprowadzenie sekcji zwłok zwierzęcych z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych (oraz wydaniem orzeczenia lekarskiego) - od 1 zwierzęcia:
1) konia, bydła i innego dużego zwierzęcia (wolno żyjącego)80,00
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia, psa wielkości

średniej i dużej, strusia dorosłego, płodów tych zwierząt

40,00
3) prosięcia, jagnięcia, psa rasy małej, kota, mięsożernego

zwierzęcia futerkowego, strusia młodego, płodów tych

zwierząt

20,00
4) małego zwierzęcia futerkowego, zwierzęcia laboratoryjnego15,00
5) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia2,00
6) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia5,00
7) ryby:
a) o wadze jednostkowej do 100 g1,50
b) o wadze ponad 100 g do 250 g2,00
c) o wadze jednostkowej ponad 250 g3,00

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  5

OPŁATY ZA URZĘDOWE BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Lp.Rodzaj badańOpłata w zł
123
1Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłych ptaków:
1) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia10,00
2) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia25,00
2Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania - od 1 zwierzęcia:
1) zwierząt małych15,00
2) zwierząt średnich i dużych30,00
3Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków15,00
4Badanie:
1) histopatologiczne40,00
2) histochemiczne70,00
5Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego:
1) badanie bakterioskopowe6,00
2) badanie bakteriologiczne pochodzące od:
a) ssaka15,00
b) ptaka12,00
c) oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego9,00
3) badanie w kierunku Campylobacter foetus40,00
4) badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella

u ssaków

30,00
6Badanie pszczół:
1) badanie 1 próbki czerwia5,00
2) badanie 1 próbki owadów dorosłych6,00
7Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju Salmonella:
1) jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z

kloaki, wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne

40,00
2) przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków15,00
8Badanie nasienia:
1) morfologiczne15,00
2) koncentracji plemników11,00
9Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego:18,00
1) badanie bakterioskopowe50,00
2) badanie hodowlane35,00
3) identyfikacja prątka25,00
4) próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt)30,00
10Badania parazytologiczne:
1) wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu)25,00
2) identyfikacja rzęsistka20,00
3) wykrywanie Echinococcus12,00
4) określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych26,00
11Badania serologiczne i wirusologiczne:
1) badanie metodą ELISA w kierunku EBB:
a) próbka pulowana25,00
b) próbka pojedyncza11,00
2) badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka - 1

kierunek)

14,00
3) inne badania metodą ELISA (jedna próbka - 1 kierunek)25,00
4) badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy18,00
5) odczyn seroneutralizacji25,00
6) test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA:
a) z 6 serotypami12,00
b) z 16 serotypami25,00
7) immunodyfuzja w żelu agarowym (ID)11,00
8) próba immunofluorescencyjna (różne)35,00
9) badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa11,00
10) badanie metodą OWD12,00
11) badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni:
a) metodą makro65,00
b) metodą mikro30,00
12) odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja

płytowa

3,00
13) test hemaglutynacji czynnej lub biernej7,00
14) test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy wg

Coombsa, próba merkaptoetanolowa

10,00
15) badanie nasienia z izolacją wirusa65,00
16) badanie owiec w kierunku brucelozy:
a) metodą OKAP3,50
b) metodą OWD12,00
17) badanie w kierunku wścieklizny:
a) metodą immunofluorescencji80,00
b) próba biologiczna (bez kosztów zwierząt

doświadczalnych)

30,00
c) metodą hodowli komórkowej50,00
18) badanie w kierunku wąglika:
a) próba termoprecypitacji20,00
b) badanie hodowlane25,00
19) badanie w kierunku BSE testem diagnostycznym120,00
12Badanie techniką PCR110,00
13Badanie mikrobiologiczne surowców i środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt i ich komponentów:
1) oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych16,00
2) oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą

grupę)

18,00
3) wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella:
a) metodą klasyczną38,00
b) szybkimi testami90,00
4) badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych:
a) wykrywanie obecności14,00
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)19,00
c) oznaczanie liczby metodą płytkową15,00
5) badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli:
a) wykrywanie obecności12,00
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)24,00
c) oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową16,00
6) badanie w kierunku Escherichia coli:
a) wykrywanie obecności12,00
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)24,00
7) badanie w kierunku Escherichia coli verotoksycznych:
a) wykrywanie obecności45,00
8) badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent. i

innych:

a) wykrywanie obecności14,00
b) oznaczanie liczby18,00
9) badania w kierunku Listeria monocytogenes:
a) wykrywanie obecności w 25 g42,00
b) wykrywanie obecności w 1 g18,00
c) oznaczanie liczby w 1 g22,00
10) badania w kierunku enterokoków:
a) wykrywanie obecności16,00
b) oznaczanie liczby14,00
11) badanie w kierunku beztlenowych bakterii

przetrwalnikujących:

a) wykrycie obecności12,00
b) wykrycie obecności beztlenowców redukujących siarczany16,00
c) oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany24,00
d) oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą

płytkową

34,00
e) oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową17,00
12) badanie w kierunku bakterii proteolitycznych:
a) wykrywanie obecności12,00
b) oznaczanie liczby16,00
13) oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae16,00
14) oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae

metodą płytkową

16,00
15) oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego14,00
16) oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas14,00
17) wykonanie próby termostatowej8,00
18) wykonanie próby szczelności13,00
19) wykonanie próby organoleptycznej13,00
20) oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji

przeciwbakteryjnych:

a) w mleku surowym25,00
b) w tkankach zwierzęcych40,00
21) badanie mięsa mielonego w systemie N-5190,00
22) badanie mączek paszowych w systemie N-5180,00
14Badania radiologiczne:
a) oznaczenie całkowitej aktywności β30,00
b) oznaczenie poziomu izotopów cezu70,00
15Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt:
1) oznaczenie zawartości azotanów i azotynów34,00
2) oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (met.

klasyczna)

60,00
3) oznaczenie zawartości polifosforanów met. HTPLC80,00
4) oznaczenie zawartości białka44,00
5) oznaczenie zawartości tłuszczu33,00
6) oznaczenie zawartości soli kuchennej25,00
7) oznaczenie zawartości histaminy65,00
8) oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu:
a) za 1 wskaźnik27,00
b) za 3 wskaźniki75,00
9) oznaczenie metali ciężkich - za każdy pierwiastek42,00
10) oznaczenie poziomu pozostałości pestycydów

chloroorganicznych, fosforoorganicznych, chlorowanych

bifenyli - za każdą grupę

99,00
11) oznaczanie poziomu kongenerów PCBs300,00
12) oznaczanie poziomu mikotoksyn - za każdą:
a) metodą HPLC170,00
b) metodą powinowactwa immunologicznego130,00
13) wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach

ustrojowych, tkankach, wydalinach i środkach żywienia

zwierząt - za każdą grupę

220,00
14) oznaczenie obecności leków weterynaryjnych w płynach

ustrojowych, tkankach, wydalinach lub w środkach żywienia

zwierząt za każdą grupę metodą HPLC

85,00
15) oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych:
a) jakościowe40,00
b) ilościowe78,00
16) oznaczenie zawartości skrobi:
a) w wyrobach garmażeryjnych25,00
b) w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN-85/A-82059

Przetwory mięsne - wykrywanie i oznaczanie zawartości

skrobi)

190,00
17) oznaczenie zawartości wody20,00
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2 § 1 pkt 2:

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 25 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.156.1525) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 września 2003 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 25 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.156.1525) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

3 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 9 lipca 1998 r. w sprawie wysokości opłat za badania oraz inne czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną (Dz. U. Nr 94, poz. 597 oraz z 1999 r. Nr 5, poz. 37), które na podstawie art. 5 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 129, poz. 1438 i Nr 154, poz. 1790 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) z dniem 1 stycznia 2003 r. utraciło moc.
4 Załącznik nr 1:

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 25 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.156.1525) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 września 2003 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 25 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.156.1525) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

5 Załącznik nr 2:

- zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 25 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.156.1525) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 września 2003 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 25 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.156.1525) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.