Wysokość opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną.
Dz.U.2003.29.246
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 14 lutego 2003 r.
w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
4
STAWKI OPŁAT ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
4
STAWKI OPŁAT ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
Lp. | Rodzaj czynności | Opłata w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Badanie zwierząt hodowlanych i użytkowych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: | |
1) konia, bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych: | ||
a) do 3 sztuk zwierząt | 30,00 | |
b) powyżej 3 sztuk - od 1 zwierzęcia | 10,00 | |
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia: | ||
a) do 10 sztuk zwierząt | 25,00 | |
b) powyżej 10 sztuk - od 1 zwierzęcia | 2,50 | |
3) psa, kota: | ||
a) do 4 sztuk zwierząt | 25,00 | |
b) powyżej 4 sztuk - od 1 zwierzęcia | 6,50 | |
4) jagnięcia, koźlęcia, zwierzęcia futerkowego: | ||
a) do 40 sztuk zwierząt | 25,00 | |
b) powyżej 40 sztuk - od 1 zwierzęcia | 0,65 | |
5) drobiu: | ||
a) do 1.000 sztuk | 32,00 | |
b) powyżej 1.000 sztuk - za każde następne 1.000 sztuk zwierząt | 11,00 | |
6) ptaków łownych i królików: | ||
a) od 1 do 50 sztuk | 12,00 | |
b) od 51 do 100 sztuk | 20,00 | |
c) powyżej 100 sztuk - za każde następne 100 sztuk zwierząt | 10,00 | |
7) zwierzęcia egzotycznego: | ||
a) do 2 sztuk zwierząt | 25,00 | |
b) powyżej 2 sztuk - od 1 zwierzęcia | 13,00 | |
8) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych bez względu na ich liczbę i ilość pakietów, przewożonych tym samym środkiem transportu | 25,00 | |
9) strusia: | ||
a) do 5 sztuk | 30,00 | |
b) powyżej 5 sztuk - od 1 zwierzęcia | 3,00 | |
2 | Badanie alergiczne (tuberkulinizacja, maleinizacja) przy indywidualnym zgłoszeniu wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia: | |
1) ssaka | 5,20 | |
2) ptaka | 1,30 | |
3 | Pobieranie prób do badań laboratoryjnych od 1 zwierzęcia - bez względu na ilość kierunków badań: | |
1) ssaka: | ||
a) krwi lub mleka | 2,50 | |
b) wymazu | 1,30 | |
c) wypłuczyn z worka napletkowego | 13,00 | |
2) ptaka: | ||
a) krwi | 1,20 | |
b) wymazu | 0,60 | |
4 | Pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową | 0,40 |
5 | Badanie morfologii nasienia wraz z wystawieniem świadectwa zdrowia | 13,00 |
6 | Badanie zwierząt rzeźnych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: | |
1) konia | 15,00 | |
2) bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych: | ||
a) do 5 sztuk zwierząt | 10,00 | |
b) powyżej 5 sztuk - od 1 zwierzęcia | 3,00 | |
3) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia oraz sarny utrzymywanej w warunkach fermowych: | ||
a) do 5 sztuk zwierząt | 5,00 | |
b) powyżej 5 sztuk - od 1 zwierzęcia | 1,00 | |
4) jagnięcia, koźlęcia, prosięcia: | ||
a) do 3 sztuk zwierząt | 3,00 | |
b) od 4-10 sztuk zwierząt | 4,50 | |
c) od 11-15 sztuk zwierząt | 7,50 | |
d) powyżej 15 sztuk - od 1 zwierzęcia | 0,65 | |
5) zająca, ptaka łownego: | ||
a) do 200 sztuk zwierząt | 25,00 | |
b) powyżej 200 sztuk - od 1 zwierzęcia | 0,15 | |
6) drobiu: | ||
a) do 1.000 sztuk zwierząt | 25,00 | |
b) powyżej 1.000 sztuk - od każdego rozpoczętego 1.000 sztuk zwierząt | 6,50 | |
7) królików i nutrii: | ||
a) do 3 sztuk zwierząt | 3,00 | |
b) od 4-10 sztuk zwierząt | 4,50 | |
c) od 11-15 sztuk zwierząt | 7,50 | |
d) powyżej 15 sztuk - od 1 zwierzęcia | 0,65 | |
7 | Badanie ryb żywych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, bez względu na ich ilość, przewożonych tym samym środkiem transportu | 25,00 |
8 | Badanie mięsa pozyskanego ze zwierząt rzeźnych, zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, mięsa zwierząt łownych oraz produktów wytworzonych z tych mięs przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: | |
za 1 tonę | 20,00 | |
z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż | 120,00 | |
9 | Badanie na włośnie mięsa wieprzowego, z nutrii, z dzika oraz przetworów z tych mięs - od 1 próbki | 3,00 |
10 | Badanie świeżych ryb, skorupiaków, mięczaków oraz ich produktów przeznaczonych na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: | |
1) do 100 ton - za każdą 1 tonę | 20,00 | |
z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż | 120,00 | |
2) powyżej 100 ton: | ||
a) za każdą następną 1 tonę produktów rybnych nieobrobionych (poza usunięciem wnętrzności) | 6,00 | |
b) za każdą następną 1 tonę produktów rybnych poddanych obróbce | 10,00 | |
11 | Badanie ryb świeżych i mrożonych, skorupiaków, mięczaków przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, rozładowywanych ze statku rybackiego lub statku przetwórni z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: | |
1) do 50 ton - za każdą 1 tonę | 4,00 | |
2) powyżej 50 ton za każdą następną 1 tonę | 2,00 | |
12 | Badanie środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mięsa i produktów z niego wytworzonych, przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - za partię towaru o wadze: | |
1) do 1.000 kg | 25,00 | |
2) od 1.001 kg do 3.000 kg | 62,43 | |
3) 3.001 kg do 25.000 kg | 225,00 | |
4) powyżej 25.000 kg | 375,00 | |
13 | Badanie produktów niejadalnych pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - za partię towaru o wadze: | |
1) do 3.000 kg | 25,00 | |
2) od 3.001 kg do 25.000 kg | 65,00 | |
3) od 25.001 kg do 100.000 kg | 125,00 | |
4) ponad 100.000 kg | 375,00 | |
14 | Badanie środków żywienia zwierząt przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - za partię towaru o wadze: | |
1) do 3.000 kg | 25,00 | |
2) od 3.001 kg do 25.000 kg | 65,00 | |
3) od 25.001 kg do 100.000 kg | 125,00 | |
4) ponad 100.000 kg | 375,00 | |
15 | Badanie materiału biologicznego pochodzenia zwierzęcego przeznaczonego do wprowadzenia na rynek lub na eksport albo przywiezionego z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, stanowiącego jedną przesyłkę | 40,00 |
16 | Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach, w których technologia uboju i obróbki poubojowej oparta jest o automatyczny przesuw taśmy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia: | |
1) bydła: | ||
a) w wieku do 12 miesięcy życia | 2,50 | |
b) w wieku od 13-30 miesięcy życia | 8,50 | |
c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych | 12,00 | |
2) konia | 15,00 | |
3) świni | 4,40 | |
4) owcy, kozy: | ||
a) do 12 kg wagi | 0,70 | |
b) od 12,1 kg -18 kg wagi | 1,40 | |
c) powyżej 18 kg wagi | 2,00 | |
5) drobiu, królików: | ||
a) do 2 kg | 0,0402 | |
b) od 2,01 kg do 5 kg | 0,0455 | |
c) powyżej 5 kg | 0,089 | |
6) nutrii | 3,00 | |
17 | Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach nieposiadających technologii wymienionej w lp. 16 wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia: | |
1) bydła: | ||
a) w wieku do 12 miesięcy życia | 3,13 | |
b) w wieku od 13-30 miesięcy życia | 10,63 | |
c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych | 15,00 | |
2) konia | 18,75 | |
3) świni | 5,90 | |
4) owcy, kozy: | ||
a) do 12 kg wagi | 0,88 | |
b) od 12,1 kg - 18 kg wagi | 1,75 | |
c) powyżej 18 kg wagi | 2,50 | |
5) drobiu, królików: | ||
a) do 2 kg | 0,0502 | |
b) od 2,01 kg do 5 kg | 0,0568 | |
c) powyżej 5 kg | 0,1112 | |
6) strusia | 15,00 | |
7) nutrii | 3,75 | |
18 | Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych - od 1 zwierzęcia: | |
1) dzika | 5,90 | |
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających | 0,80 | |
3) zająca | 0,064 | |
4) ptaka łownego | 0,064 | |
5) małego dzikiego ptactwa | 0,032 | |
19 | Badanie mięsa zwierząt łownych wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia: | |
1) dzika: | ||
a) zaopatrzonego w dokument weterynaryjny o wyniku oględzin tuszy, badaniu narogów i badaniu na włośnie, o których mowa w lp. 18 pkt 1 | 1,50 | |
b) niepoddanego oględzinom i badaniom, o których mowa w pkt 1a | 5,90 | |
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających | 1,20 | |
3) zająca | 0,096 | |
4) ptaka łownego | 0,096 | |
5) małego dzikiego ptactwa | 0,048 | |
20 | Badanie mięsa zwierząt łownych na potrzeby własne - od 1 zwierzęcia: | |
1) dzika | 12,00 | |
2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających | 4,00 | |
3) zająca | 0,32 | |
4) ptaka łownego | 0,32 | |
5) małego dzikiego ptactwa | 0,16 | |
21 | Badanie mięsa zwierząt rzeźnych w zagrodach posiadaczy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: | |
1) jelenia, daniela utrzymywanych w warunkach fermowych | 22,00 | |
2) strusia | 30,00 | |
3) drobiu: | ||
a) do 10 sztuk | 10,00 | |
b) powyżej 10 sztuk - od 1 zwierzęcia | 0,75 | |
4) królików: | ||
a) do 10 sztuk zwierząt | 2,00 | |
b) powyżej 10 sztuk - od 1 zwierzęcia | 1,50 | |
5) nutrii | 4,00 | |
6) pozostałych gatunków zwierząt - od 1 zwierzęcia | 12,60 | |
22 | Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie oceny tego mięsa, jeżeli wynik badania powtórnego potwierdzi pierwotną ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - od 1 zwierzęcia | 19,00 |
23 | Ustalenie miejsca kwarantanny albo uboju zwierząt lub miejsca składowania innych towarów sprowadzonych z zagranicy | 100,00 |
24 | Szczepienie w formie iniekcji (bez kosztu szczepionki lub innego biopreparatu) - od 1 zwierzęcia: | |
1) bydła, konia | 2,00 | |
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia | 1,30 | |
3) zwierzęcia futerkowego | 1,30 | |
4) ptaka, królika | 0,10 | |
5) ryby: | ||
a) do 10.000 sztuk | 0,05 | |
b) powyżej 10.000 sztuk - od każdego rozpoczętego 1.000 sztuk | 0,02 | |
6) pisklęcia jednodniowego | 0,06 | |
25 | Szczepienie psa lub kota przeciwko wściekliźnie wraz z wydaniem zaświadczenia - od 1 zwierzęcia | 10,00 |
26 | Doustne albo w aerozolu podanie szczepionki (bez kosztu szczepionki lub innego biopreparatu) dla: | |
1) ssaka - od 1 zwierzęcia | 0,62 | |
2) ptaków i królików - za każde 50 sztuk | 0,13 | |
27 | Weterynaryjna kontrola graniczna: | |
1) zwierząt bez względu na gatunek: | ||
a) do 5 zwierząt - od 1 zwierzęcia | 20,00 | |
b) powyżej 5 zwierząt przewożonych tym samym środkiem transportu | 120,00 | |
2) materiału biologicznego stanowiącego jedną przesyłkę | 70,00 | |
3) środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego przewożonych tym samym środkiem transportu | 120,00 | |
4) niejadalnych produktów zwierzęcych, środków żywienia zwierząt przewożonych tym samym środkiem transportu | 120,00 | |
28 | Weterynaryjna kontrola statku rybackiego i statku przetwórni (bez kosztów przejazdu i pobytu inspektora przeprowadzającego kontrolę) | 200,00 |
29 | Weterynaryjna kontrola mleka w punktach skupu mleka surowego i mleka surowego wprowadzanego do przetwórstwa: | |
1) do 500 litrów dziennie | 20,00 | |
2) powyżej 500 litrów dziennie | 40,00 | |
30 | Weterynaryjna kontrola ryb, skorupiaków i mięczaków, wprowadzanych do zakładów obróbki, przetwórstwa, składowania albo zakładów zajmujących się wyłącznie schładzaniem, zamrażaniem, pakowaniem, składowaniem, za partię o wadze: | |
1) do 1.000 kg | 15,00 | |
2) od 1.001 kg do 3.000 kg | 45,00 | |
3) od 3.001 kg do 25.000 kg | 90,00 | |
4) powyżej 25.000 kg | 160,00 | |
Jeżeli surowiec wprowadzony do zakładu jest zaopatrzony w świadectwo zdrowia i została nałożona opłata zgodnie z lp. 11, to wysokość należnej opłaty obniża się o 30%. | ||
31 | Weterynaryjna kontrola spędów, targów i wystaw zwierząt za 1 godzinę pracy | 32,00 |
32 | Weterynaryjna kontrola mięsa przeznaczonego do rozbioru, przetwórstwa i składowania, jeżeli mięso to pochodzi z innego zakładu | |
za 1 tonę | 12,00 | |
z tym że minimalna opłata za partię nie może wynosić mniej niż | 50,00 | |
33 | 1) Wystawienie zezwolenia weterynaryjnego na przywóz lub przewóz towarów z zagranicy | 100,00 |
2) Przedłużenie ważności zezwolenia lub dokonanie zmian w zezwoleniu | 35,00 | |
34 | Wpis do rejestru podmiotów spełniających warunki weterynaryjne wymagane do prowadzenia działalności | 350,00 |
35 | Wpis do rejestru zakładów spełniających warunki weterynaryjne wymagane przy eksporcie towarów | 1.249,00 |
36 | Odkażanie 1 m2 powierzchni: | |
1) do 1.000 m2 | 0,12 | |
2) powyżej 1.000 m2 | 0,10 | |
37 | Odkażanie środka transportu: | |
1) samochodu bez przyczepy | 10,00 | |
2) samochodu z przyczepą | 15,00 | |
3) wagonu | 15,00 | |
38 | Wystawienie decyzji dopuszczającej środek transportu do przewozu zwierząt | 100,00 |
39 | Przeprowadzenie sekcji zwłok zwierzęcych z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych (oraz wydaniem orzeczenia lekarskiego) - od 1 zwierzęcia: | |
1) konia, bydła i innego dużego zwierzęcia (wolno żyjącego) | 80,00 | |
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia, psa wielkości średniej i dużej, strusia dorosłego, płodów tych zwierząt | 40,00 | |
3) prosięcia, jagnięcia, psa rasy małej, kota, mięsożernego zwierzęcia futerkowego, strusia młodego, płodów tych zwierząt | 20,00 | |
4) małego zwierzęcia futerkowego, zwierzęcia laboratoryjnego | 15,00 | |
5) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia | 2,00 | |
6) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia | 5,00 | |
7) ryby: | ||
a) o wadze jednostkowej do 100 g | 1,50 | |
b) o wadze ponad 100 g do 250 g | 2,00 | |
c) o wadze jednostkowej ponad 250 g | 3,00 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
5
OPŁATY ZA URZĘDOWE BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
5
OPŁATY ZA URZĘDOWE BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
Lp. | Rodzaj badań | Opłata w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłych ptaków: | |
1) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia | 10,00 | |
2) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia | 25,00 | |
2 | Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania - od 1 zwierzęcia: | |
1) zwierząt małych | 15,00 | |
2) zwierząt średnich i dużych | 30,00 | |
3 | Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków | 15,00 |
4 | Badanie: | |
1) histopatologiczne | 40,00 | |
2) histochemiczne | 70,00 | |
5 | Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego: | |
1) badanie bakterioskopowe | 6,00 | |
2) badanie bakteriologiczne pochodzące od: | ||
a) ssaka | 15,00 | |
b) ptaka | 12,00 | |
c) oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego | 9,00 | |
3) badanie w kierunku Campylobacter foetus | 40,00 | |
4) badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella u ssaków | 30,00 | |
6 | Badanie pszczół: | |
1) badanie 1 próbki czerwia | 5,00 | |
2) badanie 1 próbki owadów dorosłych | 6,00 | |
7 | Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju Salmonella: | |
1) jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z kloaki, wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne | 40,00 | |
2) przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków | 15,00 | |
8 | Badanie nasienia: | |
1) morfologiczne | 15,00 | |
2) koncentracji plemników | 11,00 | |
9 | Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego: | 18,00 |
1) badanie bakterioskopowe | 50,00 | |
2) badanie hodowlane | 35,00 | |
3) identyfikacja prątka | 25,00 | |
4) próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt) | 30,00 | |
10 | Badania parazytologiczne: | |
1) wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu) | 25,00 | |
2) identyfikacja rzęsistka | 20,00 | |
3) wykrywanie Echinococcus | 12,00 | |
4) określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych | 26,00 | |
11 | Badania serologiczne i wirusologiczne: | |
1) badanie metodą ELISA w kierunku EBB: | ||
a) próbka pulowana | 25,00 | |
b) próbka pojedyncza | 11,00 | |
2) badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka - 1 kierunek) | 14,00 | |
3) inne badania metodą ELISA (jedna próbka - 1 kierunek) | 25,00 | |
4) badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy | 18,00 | |
5) odczyn seroneutralizacji | 25,00 | |
6) test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA: | ||
a) z 6 serotypami | 12,00 | |
b) z 16 serotypami | 25,00 | |
7) immunodyfuzja w żelu agarowym (ID) | 11,00 | |
8) próba immunofluorescencyjna (różne) | 35,00 | |
9) badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa | 11,00 | |
10) badanie metodą OWD | 12,00 | |
11) badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni: | ||
a) metodą makro | 65,00 | |
b) metodą mikro | 30,00 | |
12) odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja płytowa | 3,00 | |
13) test hemaglutynacji czynnej lub biernej | 7,00 | |
14) test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy wg Coombsa, próba merkaptoetanolowa | 10,00 | |
15) badanie nasienia z izolacją wirusa | 65,00 | |
16) badanie owiec w kierunku brucelozy: | ||
a) metodą OKAP | 3,50 | |
b) metodą OWD | 12,00 | |
17) badanie w kierunku wścieklizny: | ||
a) metodą immunofluorescencji | 80,00 | |
b) próba biologiczna (bez kosztów zwierząt doświadczalnych) | 30,00 | |
c) metodą hodowli komórkowej | 50,00 | |
18) badanie w kierunku wąglika: | ||
a) próba termoprecypitacji | 20,00 | |
b) badanie hodowlane | 25,00 | |
19) badanie w kierunku BSE testem diagnostycznym | 120,00 | |
12 | Badanie techniką PCR | 110,00 |
13 | Badanie mikrobiologiczne surowców i środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt i ich komponentów: | |
1) oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych | 16,00 | |
2) oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą grupę) | 18,00 | |
3) wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella: | ||
a) metodą klasyczną | 38,00 | |
b) szybkimi testami | 90,00 | |
4) badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych: | ||
a) wykrywanie obecności | 14,00 | |
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) | 19,00 | |
c) oznaczanie liczby metodą płytkową | 15,00 | |
5) badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli: | ||
a) wykrywanie obecności | 12,00 | |
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) | 24,00 | |
c) oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową | 16,00 | |
6) badanie w kierunku Escherichia coli: | ||
a) wykrywanie obecności | 12,00 | |
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) | 24,00 | |
7) badanie w kierunku Escherichia coli verotoksycznych: | ||
a) wykrywanie obecności | 45,00 | |
8) badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent. i innych: | ||
a) wykrywanie obecności | 14,00 | |
b) oznaczanie liczby | 18,00 | |
9) badania w kierunku Listeria monocytogenes: | ||
a) wykrywanie obecności w 25 g | 42,00 | |
b) wykrywanie obecności w 1 g | 18,00 | |
c) oznaczanie liczby w 1 g | 22,00 | |
10) badania w kierunku enterokoków: | ||
a) wykrywanie obecności | 16,00 | |
b) oznaczanie liczby | 14,00 | |
11) badanie w kierunku beztlenowych bakterii przetrwalnikujących: | ||
a) wykrycie obecności | 12,00 | |
b) wykrycie obecności beztlenowców redukujących siarczany | 16,00 | |
c) oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany | 24,00 | |
d) oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą płytkową | 34,00 | |
e) oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową | 17,00 | |
12) badanie w kierunku bakterii proteolitycznych: | ||
a) wykrywanie obecności | 12,00 | |
b) oznaczanie liczby | 16,00 | |
13) oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae | 16,00 | |
14) oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae metodą płytkową | 16,00 | |
15) oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego | 14,00 | |
16) oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas | 14,00 | |
17) wykonanie próby termostatowej | 8,00 | |
18) wykonanie próby szczelności | 13,00 | |
19) wykonanie próby organoleptycznej | 13,00 | |
20) oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji przeciwbakteryjnych: | ||
a) w mleku surowym | 25,00 | |
b) w tkankach zwierzęcych | 40,00 | |
21) badanie mięsa mielonego w systemie N-5 | 190,00 | |
22) badanie mączek paszowych w systemie N-5 | 180,00 | |
14 | Badania radiologiczne: | |
a) oznaczenie całkowitej aktywności β | 30,00 | |
b) oznaczenie poziomu izotopów cezu | 70,00 | |
15 | Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt: | |
1) oznaczenie zawartości azotanów i azotynów | 34,00 | |
2) oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (met. klasyczna) | 60,00 | |
3) oznaczenie zawartości polifosforanów met. HTPLC | 80,00 | |
4) oznaczenie zawartości białka | 44,00 | |
5) oznaczenie zawartości tłuszczu | 33,00 | |
6) oznaczenie zawartości soli kuchennej | 25,00 | |
7) oznaczenie zawartości histaminy | 65,00 | |
8) oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu: | ||
a) za 1 wskaźnik | 27,00 | |
b) za 3 wskaźniki | 75,00 | |
9) oznaczenie metali ciężkich - za każdy pierwiastek | 42,00 | |
10) oznaczenie poziomu pozostałości pestycydów chloroorganicznych, fosforoorganicznych, chlorowanych bifenyli - za każdą grupę | 99,00 | |
11) oznaczanie poziomu kongenerów PCBs | 300,00 | |
12) oznaczanie poziomu mikotoksyn - za każdą: | ||
a) metodą HPLC | 170,00 | |
b) metodą powinowactwa immunologicznego | 130,00 | |
13) wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach i środkach żywienia zwierząt - za każdą grupę | 220,00 | |
14) oznaczenie obecności leków weterynaryjnych w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach lub w środkach żywienia zwierząt za każdą grupę metodą HPLC | 85,00 | |
15) oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych: | ||
a) jakościowe | 40,00 | |
b) ilościowe | 78,00 | |
16) oznaczenie zawartości skrobi: | ||
a) w wyrobach garmażeryjnych | 25,00 | |
b) w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN-85/A-82059 Przetwory mięsne - wykrywanie i oznaczanie zawartości skrobi) | 190,00 | |
17) oznaczenie zawartości wody | 20,00 |
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 25 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.156.1525) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 września 2003 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 25 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.156.1525) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 25 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.156.1525) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 września 2003 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 25 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.156.1525) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 25 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.156.1525) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 5 września 2003 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 25 sierpnia 2003 r. (Dz.U.03.156.1525) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »