§ 1. - Wysokość norm dopuszczalnych ubytków powstających w czasie produkcji, magazynowania, przerobu, zużycia i przewozu spirytusu, wyrobów spirytusowych i ich półproduktów oraz piwa i wyrobów winiarskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1993.75.356

Akt utracił moc
Wersja od: 14 sierpnia 1993 r.
§  1.
1.
Ustala się normy dopuszczalnych ubytków powstających w czasie produkcji, magazynowania i przewozu spirytusu i wyrobów spirytusowych oraz ich półproduktów, w wysokości określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
2.
Normy ubytków spirytusu, występujących w czasie oczyszczania (regeneracji) spirytusów odpadowych ustala dyrektor właściwego urzędu kontroli skarbowej.
3.
Przez dopuszczalne ubytki spirytusu rozumie się naturalne straty jakie mogą powstać, niezależnie od pory roku, w trakcie procesów produkcyjnych, magazynowania i przewozu spirytusu, wyrobów spirytusowych oraz ich półproduktów.
4.
Przez ubytki spirytusu, o których mowa w rozporządzeniu, należy rozumieć straty alkoholu etylowego przeliczone na spirytus 100%.