Art. 53. - Wyroby winiarskie.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.550 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 marca 2023 r.
Art.  53. 
1. 
Z dniem wejścia w życie ustawy rejestr, o którym mowa w art. 17 ust. 1 ustawy zmienianej w art. 50, staje się rejestrem, o którym mowa w art. 7 ust. 1, z tym że wpisy przedsiębiorców do rejestru dokonane na podstawie:
1)
art. 19 ust. 1 pkt 1 ustawy zmienianej w art. 50 stają się wpisami, o których mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1, w zakresie wyrobu wina owocowego jakościowego, cydru jakościowego, perry jakościowego, cydru lodowego, perry lodowego, cydru lub perry, w tym rozlewu tych wyrobów, w ilości nie większej niż 100 hektolitrów przypadających proporcjonalnie na każdy posiadany hektar gruntu rolnego obsadzonego drzewami lub krzewami owocowymi, w łącznej, maksymalnej ilości wyrobu fermentowanych napojów winiarskich nie większej niż 1000 hektolitrów;
2)
art. 19 ust. 1 pkt 2 ustawy zmienianej w art. 50 stają się wpisami, o których mowa w art. 9 ust. 1 pkt 2, w zakresie wyrobu miodu pitnego jakościowego, w tym rozlewu tego wyrobu, w ilości nie większej niż 20 litrów przypadających proporcjonalnie na każdy posiadany pień pszczeli, w łącznej, maksymalnej ilości wyrobu fermentowanych napojów winiarskich nie większej niż 1000 hektolitrów.
2. 
Dyrektor Generalny KOWR w terminie 30 dni od dnia wejścia w życie ustawy dokonuje z urzędu zmiany wpisów, o których mowa w ust. 1, w zakresie wynikającym z tego przepisu, i wystawia przedsiębiorcy wpisanemu do rejestru na podstawie ust. 1 zaświadczenie o dokonaniu zmiany wpisu.