Art. 37. - [Wycofanie produktów ubocznych] - Wyroby winiarskie.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.550 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 marca 2023 r.
Art.  37.  [Wycofanie produktów ubocznych]
1. 
Producenci wina wyrabiający poniżej 50 hektolitrów wina lub moszczu winogronowego w roku winiarskim są zwolnieni, zgodnie z art. 14 ust. 3 rozporządzenia 2019/934, z obowiązku wycofywania wytłoków i osadu drożdżowego powstałych przy wyrobie wina, zwanych dalej "produktami ubocznymi".
2. 
Producenci wina inni niż wymienieni w ust. 1 przekazują, nie później niż na 2 dni robocze przed planowanym terminem przeprowadzenia wycofania produktów ubocznych przez przeznaczenie do destylacji, o której mowa w art. 14 ust. 4 rozporządzenia 2019/934, wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwemu ze względu na miejsce wyrobu wina zgłoszenie zamiaru takiego wycofania, w którym wskazują:
1)
ilość produktów ubocznych przeznaczonych do wycofania;
2)
zawartość alkoholu w wycofywanych produktach ubocznych;
3)
datę przeprowadzenia wycofania produktów ubocznych.
3. 
Informacje, o których mowa w ust. 2, zamieszcza się w rejestrze przychodów i rozchodów.
4. 
W przypadku wycofywania produktów ubocznych w sposób inny niż określony w ust. 2, w rejestrze przychodów i rozchodów zamieszcza się następujące informacje:
1)
przeznaczenie wycofywanych produktów ubocznych;
2)
ilość produktów ubocznych przeznaczonych do wycofania;
3)
zawartość alkoholu w wycofywanych produktach ubocznych;
4)
datę przeprowadzenia wycofania produktów ubocznych.
5. 
Zawartość alkoholu w produktach ubocznych zgodnie z załącznikiem VIII część II lit. D pkt 1 do rozporządzenia nr 1308/2013 jest wyższa niż 0,4% objętościowych i wynosi co najmniej 5% w odniesieniu do objętości alkoholu w wyrabianym winie.