Art. 33. - [Deklaracja o produkcji wina lub o zapasach win oraz moszczów] - Wyroby winiarskie.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.550 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 23 marca 2023 r.
Art. 33. [Deklaracja o produkcji wina lub o zapasach win oraz moszczów]
1.
Producent wina składa do Dyrektora Generalnego KOWR, w terminie do dnia:1)
15 stycznia każdego roku, deklarację o produkcji wina w danym roku winiarskim;2)
31 sierpnia każdego roku, deklarację o zapasach win oraz moszczów posiadanych na dzień 31 lipca poprzedniego roku winiarskiego.2.
Deklaracja, o której mowa w ust. 1 pkt 1, zawiera:1)
dane, o których mowa w art. 21 ust. 3 pkt 1, 2, 4 i 5, oraz numer producenta wina w rejestrze, jeżeli taki numer został mu nadany;2)
wskazanie produktów używanych do wyrobu wina;3)
ilość produktów sektora wina uzyskanych od początku roku winiarskiego i posiadanych w dniu złożenia deklaracji, z podziałem według pochodzenia produktów użytych do wyrobu wina, koloru, kategorii produktów użytych do wyrobu wina oraz następujących rodzajów:a)
wino z ChNP lub wino z ChOG,b)
wino odmianowe,c)
wino bez ChNP oraz wino bez ChOG, które nie jest winem odmianowym,d)
inne produkty sektora wina.3.
Ilość wina, którą podaje się w deklaracji, o której mowa w ust. 1 pkt 1, jest całkowitą ilością wina uzyskaną po zakończeniu zasadniczej fermentacji alkoholowej, obejmującą także drożdżowy osad winiarski.4.
Deklaracja, o której mowa w ust. 1 pkt 2, zawiera:1)
dane, o których mowa w art. 21 ust. 3 pkt 1 i 2;2)
wskazanie miejsca, w którym jest przechowywane wino;3)
ilość zapasów wina ogółem, z podziałem według koloru, miejsca pochodzenia produktów użytych do wyrobu wina oraz rodzaju:a)
wino z ChNP lub wino z ChOG,b)
wino odmianowe,c)
wino bez ChNP oraz wino bez ChOG, które nie jest winem odmianowym;4)
ilość zapasów moszczów ogółem, z podziałem według koloru, miejsca pochodzenia oraz rodzaju:a)
skoncentrowany moszcz winogronowy,b)
rektyfikowany zagęszczony moszcz winogronowy,c)
inny rodzaj niż wymieniony w lit. a i b.5.
Deklarację, o której mowa w ust. 1 pkt 2, składa również przedsiębiorca wpisany do rejestru rozlewający wino, którego nie wyrobił.