§ 15. - Wyrób oraz obieg octów i esencji octowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1950.9.95

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1951 r.
§  15.
1.
Octy mogą być wprowadzane do sprzedaży detalicznej jedynie w butelkach z przeźroczystego szkła, szczelnie zamkniętych przy pomocy nowych korków, zabezpieczonych lakiem bądź przy pomocy niemetalowych nieszkodliwych dla zdrowia nakrywek. Lak i nakrywki powinny być opatrzone pieczęcią firmową wytwórni (rozlewni).
2.
Butelki, o których mowa w ust. 1, powinny być opatrzone w etykiety z oznaczeniem:
1)
rodzaju octu (§ 1 i § 2 ust. 1), w przypadku zaś gdy do octu dodano wyciągi z ziół lub przypraw korzennych - z dodatkowym oznaczeniem octu jako przyprawowego (korzennego, ziołowego lub tp.),
2)
firmy i adresu wytwórni oraz rozlewni,
3)
ilości octu w litrach bądź w kilogramach,
4)
zawartości kwasu octowego w procentach wagowych (moc octu),
5)
daty produkcji,
6)
ceny detalicznej.
3.
Odchylenie objętości lub wagi rzeczywistej octu od objętości lub wagi oznaczonej na etykiecie nie może przekraczać 2%.
4.
W przypadkach, gdy na butelce z octem znajduje się pieczęć firmowa wytwórni bądź rozlewni nie naruszona, za dobroć tego octu jest wyłącznie odpowiedzialny właściciel wytwórni bądź rozlewni.