Rozdział 4 - Przepisy karne - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.128.1401

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.

Rozdział  4

Przepisy karne

1.
Kto wyrabia lub rozlewa wyrób winiarski bez wymaganego zezwolenia
-
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
2.
Kto dopuszcza się czynu określonego ust. 1, jeżeli czyn ten dotyczy wyrobów winiarskich znacznej wartości
-
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Kto posiadając zezwolenie na wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich:

1)
nie wdrożył systemu kontroli wewnętrznej, nie dysponuje planem zakładu lub nie wyznaczył osoby odpowiedzialnej za kontrolę jakości,
2)
nie zawiadomił organu zezwalającego o zakończeniu działalności gospodarczej określonej w zezwoleniu, w terminie 14 dni od dnia zakończenia tej działalności

- podlega grzywnie.

Kto:

1)
wyrabia wyrób winiarski niezgodnie w wymaganiami określonymi w art. 5-27,
2)
wprowadza do obrotu importowany wyrób winiarski gronowy, w którym łączna zawartość dwutlenku siarki jest wyższa od określonej w art. 20, a wyrób ten nie jest wyrobem o kontrolowanej jakości, posiadającym geograficzne oznaczenie miejsca pochodzenia

- podlega grzywnie.

W przypadkach określonych w art. 36 sąd orzeka przepadek rzeczy stanowiących przedmiot przestępstwa albo służących lub przeznaczonych do jego popełnienia, choćby nie były własnością sprawcy.