Rozdział 2 - Wytwarzanie i rozlewanie wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.
Dz.U.2001.128.1401
Akt utracił mocRozdział 2
Wytwarzanie i rozlewanie wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami
Wytwarzanie i rozlewanie wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami
- z zastrzeżeniem ust. 3 i art. 24.
Wino lub moszcz gronowy użyte do produkcji aromatyzowanego koktajlu winopodobnego gronowego muszą występować w gotowym produkcie w ilości nie mniejszej niż 50%.
W produkcji napojów winopodobnych z brzeczki miodowej udział miodu pszczelego nie może być niższy niż 150 kilogramów miodu na 1.000 litrów brzeczki.
Łączna zawartość dwutlenku siarki w winach gronowych likierowych po zakończeniu produkcji nie może przekroczyć:
Łączna zawartość dwutlenku siarki w winach gronowych innych niż wina gronowe musujące i wina gronowe likierowe, z zastrzeżeniem art. 28 ust. 2, po zakończeniu produkcji nie może przekroczyć:
Po zakończeniu produkcji maksymalna zawartość kwasów lotnych nie może przekraczać:
Wzmacniania naturalnego stężenia alkoholu moszczu gronowego w trakcie fermentacji oraz wina gronowego w trakcie fermentacji można dokonać wyłącznie poprzez dodanie:
- oraz częściowe zagęszczanie łącznie z odwróconą osmozą.
Zabrania się produkowania lub wprowadzania do obrotu wyrobów winiarskich gronowych uzyskanych z winogron odmian: "Noah", "Othello", "Isabelle", "Jacquez", "Clinton", "Herbemont".
Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia:
- z uwzględnieniem przepisów Unii Europejskiej w tym zakresie.