Art. 26. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.128.1401

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
Art.  26.
1.
Wina gronowe musujące mogą być produkowane wyłącznie z cuvée o całkowitym stężeniu alkoholu nie mniejszym niż 8% objętościowych, a tirage liqueur użyty do ich produkcji może składać się wyłącznie z:
1)
moszczu gronowego,
2)
moszczu gronowego w trakcie fermentacji,
3)
zagęszczonego moszczu gronowego,
4)
rektyfikowanego zagęszczonego moszczu gronowego lub sacharozy i wina gronowego.
2.
Całkowite stężenie alkoholu wina gronowego musującego, włączając w to alkohol zawarty w dodanym expedition liqueur, nie może być mniejsze niż 9,5% objętościowo, a zawartość dwutlenku siarki ogółem nie może przekroczyć 235 miligramów na litr.