Art. 26. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2001.128.1401
Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
Art. 26.
1.
Wina gronowe musujące mogą być produkowane wyłącznie z cuvée o całkowitym stężeniu alkoholu nie mniejszym niż 8% objętościowych, a tirage liqueur użyty do ich produkcji może składać się wyłącznie z:
1)
moszczu gronowego,
2)
moszczu gronowego w trakcie fermentacji,
3)
zagęszczonego moszczu gronowego,
4)
rektyfikowanego zagęszczonego moszczu gronowego lub sacharozy i wina gronowego.
2.
Całkowite stężenie alkoholu wina gronowego musującego, włączając w to alkohol zawarty w dodanym expedition liqueur, nie może być mniejsze niż 9,5% objętościowo, a zawartość dwutlenku siarki ogółem nie może przekroczyć 235 miligramów na litr.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .