Art. 24. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2001.128.1401
Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
Art. 24.
1.
Słodzenie win gronowych oraz win gronowych likierowych może nastąpić wyłącznie przy użyciu:
1)
moszczu gronowego mającego najwyżej to samo stężenie całkowite alkoholu w % objętościowych jak słodzone wino gronowe, jeżeli wino gronowe lub surowiec użyty do jego produkcji zostały poddane procesowi wzbogacania naturalnego stężenia alkoholu w % objętościowych,
2)
zagęszczonego moszczu gronowego lub rektyfikowanego zagęszczonego moszczu gronowego lub moszczu gronowego, pod warunkiem że całkowite stężenie alkoholu w % objętościowych słodzonego wina gronowego nie zostanie zwiększone o więcej niż 2% objętościowo, jeżeli produkty, o których mowa w pkt 1, nie zostały poddane procesowi wzbogacania naturalnego stężenia alkoholu w % objętościowych.
2.
Słodzenie importowanych win gronowych posiadających geograficzne oznaczenie miejsca pochodzenia ("psr") jest zabronione.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .