Art. 22. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.128.1401

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
Art.  22.
1.
Wyroby winiarskie mogą być zakwaszane albo odkwaszane.
2.
Zakwaszanie świeżych winogron, moszczu gronowego, moszczu gronowego w trakcie fermentacji i wina gronowego w trakcie fermentacji kwasem winowym jest dopuszczalne wyłącznie dawką nie wyższą niż 1,5 grama kwasu winowego na litr lub 20 milirównoważników na litr.
3.
Zakwaszanie wina gronowego kwasem winowym jest dopuszczalne maksymalnie o 2,5 grama kwasu winowego na litr lub 33,3 milirównoważnika na litr.
4.
Odkwaszanie wina gronowego jest dopuszczalne maksymalnie o 2,5 grama kwasu winowego na litr lub 33,3 milirównoważnika na litr.