Art. 18. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.128.1401

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
Art.  18.
1.
Wino gronowe likierowe może być produkowane wyłącznie z moszczu gronowego w trakcie fermentacji, wina gronowego lub mieszanki moszczu gronowego w trakcie fermentacji i wina gronowego, oraz musi mieć początkowe naturalne stężenie alkoholu co najmniej 12% objętościowych.
2.
W produkcji win gronowych likierowych dodaje się:
1)
alkohol uzyskany w procesie destylacji wyrobów winiarskich gronowych łącznie z alkoholem z suszonych winogron, o rzeczywistym stężeniu alkoholu co najmniej 96% objętościowych lub
2)
destylat winny o rzeczywistym stężeniu alkoholu co najmniej 65% objętościowych i nie większym niż 86% objętościowych, lub
3)
destylat z suszonych winogron o rzeczywistym stężeniu alkoholu co najmniej 52% objętościowych i nie większym niż 86% objętościowych.
3.
W produkcji win gronowych likierowych składniki, o których mowa w ust. 2, dodaje się wraz z:
1)
zagęszczonym moszczem gronowym lub
2)
mieszaniną jednego ze składników, o których mowa w ust. 2, z moszczem gronowym w trakcie fermentacji.
4.
Zwiększenie naturalnego stężenia alkoholu w % objętościowych win gronowych likierowych może nastąpić wyłącznie w wyniku stosowania składników, o których mowa w ust. 2 i 3.