Art. 10. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2001.128.1401
Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
Art. 10.
1.
Udział soku owocowego w nastawach win owocowych w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:
1)
40% objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych,
2)
60% objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych,
3)
75% objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów winogronowych z zagęszczonych soków winogronowych lub winogron innych odmian niż należących do gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.),
4)
20% objętościowych w przypadku soków z owoców aronii, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego lub borówki czernicy,
5)
50% objętościowych w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
2.
Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych, z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .