Art. 10. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.128.1401

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
Art.  10.
1.
Udział soku owocowego w nastawach win owocowych w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:
1)
40% objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych,
2)
60% objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych,
3)
75% objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów winogronowych z zagęszczonych soków winogronowych lub winogron innych odmian niż należących do gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.),
4)
20% objętościowych w przypadku soków z owoców aronii, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego lub borówki czernicy,
5)
50% objętościowych w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
2.
Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych, z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.