Art. 14. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.124.783

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
Art.  14. 6

 

1.
Przedsiębiorca, który uzyskał zezwolenie, oprócz wymagań określonych odrębnymi przepisami, jest obowiązany do:
1)
wdrożenia systemu wewnętrznej kontroli obejmującego w szczególności:
a)
częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań jakościowych,
b)
metody badań,
c)
sposób postępowania z produktami nieodpowiadającymi wymaganiom jakościowym,
2)
dysponowania planem zakładu obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:
a)
linii technologicznych,
b)
dróg przemieszczania surowców i produktów gotowych,
c)
stanowisk pracy,
3)
stosowania Polskich Norm dotyczących wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich,
4)
wyznaczenia osoby odpowiedzialnej za kontrolę jakości.
2.
W przypadku zakończenia działalności gospodarczej określonej w zezwoleniu przedsiębiorca jest obowiązany zawiadomić o tym, w terminie 14 dni, organ zezwalający.
6 Art. 14 zmieniony przez art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 18 stycznia 2001 r. (Dz.U.01.11.85) zmieniającej nin. ustawę z dniem 1 marca 2001 r.