Art. 12. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1997.124.783
Akt utracił moc Wersja od: 1 maja 2004 r.
Art. 12. 4
1.
Zezwolenie wydaje się, jeżeli:1)
przedsiębiorca dysponuje obiektami budowlanymi wyposażonymi w:a)
zbiorniki do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich, których całkowita pojemność technologiczna powinna wynosić co najmniej 50% miesięcznej wielkości produkcji win gronowych, 75% miesięcznej wielkości produkcji napojów fermentowanych, a w przypadku rozlewu wyrobów winiarskich pojemność technologiczna zbiorników powinna wynosić co najmniej 25% miesięcznej wielkości rozlewu,b)
urządzenia filtracyjne zapewniające uzyskanie wymaganej klarowności wyrobów winiarskich,c)
urządzenia do przygotowywania opakowań jednostkowych, w szczególności urządzenia do ich mycia i dezynfekcji,d)
urządzenia do napełniania opakowań jednostkowych,2)
w obiektach produkcyjnych znajduje się laboratorium umożliwiające przeprowadzanie analiz fizykochemicznych produkowanych i rozlewanych wyrobów winiarskich w zakresie spełniania przez nie wymogów określonych w odrębnych przepisach,3)
wniosek spełnia warunki określone w art. 11 ust. 1,4)
do wniosku dołączono dokumenty, o których mowa w art. 11 ust. 2.2.
Warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c) i d), nie dotyczą przedsiębiorców ubiegających się o uzyskanie zezwolenia na produkcję wyrobów winiarskich bez ich rozlewu do opakowań jednostkowych.3.
Zezwolenie określa w szczególności:1)
rodzaj działalności gospodarczej objętej zezwoleniem,2)
wielkość produkcji w skali roku zgodną ze zdolnościami produkcyjnymi posiadanych przez przedsiębiorcę urządzeń technicznych,3)
miejsce wykonywania działalności gospodarczej.4 Art. 12 zmieniony przez art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 18 stycznia 2001 r. (Dz.U.01.11.85) zmieniającej nin. ustawę z dniem 1 marca 2001 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »