Art. 9. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich, obrót tymi wyrobami i organizacja rynku wina.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.34.292

Akt utracił moc
Wersja od: 27 marca 2009 r.
Art.  9.
1.
Udział soku owocowego w nastawach na fermentowane napoje winiarskie inne niż "Polskie Wino/Polish Wine" stosowanego w wyrobie napojów winopodobnych owocowych w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:
1)
20 % objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych;
2)
30 % objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych;
3)
15 % objętościowych w przypadku soków z owoców aronii, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego lub borówki czernicy;
4)
25 % objętościowych w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
2.
Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych, z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.