Art. 9. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich, obrót tymi wyrobami i organizacja rynku wina.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.34.292
Akt utracił moc
Wersja od: 27 marca 2009 r.
Art. 9.
1.
Udział soku owocowego w nastawach na fermentowane napoje winiarskie inne niż "Polskie Wino/Polish Wine" stosowanego w wyrobie napojów winopodobnych owocowych w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:
1)
20 % objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych;
2)
30 % objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych;
3)
15 % objętościowych w przypadku soków z owoców aronii, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego lub borówki czernicy;
4)
25 % objętościowych w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
2.
Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych, z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .