Art. 7. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich, obrót tymi wyrobami i organizacja rynku wina.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.34.292

Akt utracił moc
Wersja od: 27 marca 2009 r.
Art.  7.
1.
Przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich jest dopuszczalne:
1)
dodanie wody technologicznie niezbędnej do korekty składu tych napojów, pod warunkiem że dodatek wody nie zmieni charakteru napoju;
2)
użycie wody technologicznie niezbędnej do przygotowania dozwolonych substancji dodatkowych dodawanych po zakończeniu fermentacji alkoholowej.
2.
Woda, o której mowa w ust. 1, musi spełniać wymagania, jakim powinna odpowiadać woda przeznaczona do spożycia przez ludzi, określone w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.
3.
Do "Polskiego Wina/Polish Wine", win owocowych i miodów pitnych, napojów niskoalkoholowych oraz napojów winopodobnych owocowych i miodowych woda technologicznie niezbędna do korekty składu tych napojów nie może być dodana po zakończeniu fermentacji alkoholowej.