Art. 13. - Wyrób i rozlew wyrobów winiarskich, obrót tymi wyrobami i organizacja rynku wina.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.34.292

Akt utracił moc
Wersja od: 27 marca 2009 r.
Art.  13.
1.
Przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich dopuszcza się:
1)
dosładzanie;
2)
dokwaszanie spożywczym kwasem organicznym;
3)
dodanie barwników lub karmelu;
4)
dodanie cukru palonego;
5)
dodanie soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego;
6)
dodanie alkoholu;
7)
dodanie wody technologicznie niezbędnej.
2.
Przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich poddanych aromatyzacji dopuszcza się:
1)
dokonywanie czynności, o których mowa w ust. 1;
2)
dodanie dozwolonych, naturalnych lub identycznych z naturalnymi, substancji aromatycznych.
3.
Przepisy:
1)
ust. 1 pkt 3 i ust. 2 pkt 2 nie dotyczą miodu pitnego;
2)
ust. 1 pkt 5 nie dotyczą "Polskiego Wina/Polish Wine".
4.
Do barwienia miodu pitnego można stosować wyłącznie cukier palony.
5.
Miód pitny można doaromatyzować wyłącznie alkoholowym wyciągiem z ziół aromatycznych i przypraw korzennych.