W przypadku stwierdzenia w piekarni choroby ziemniaczanej (baccillus mesentericus) należy:
1)
przeprowadzić dezynfekcję w piekarni przez:
a)
obmycie wszystkich naczyń drewnianych 5% kwasem octowym,
b)
wybielenie ścian wapnem niegaszonym,
c)
wymycie podłogi 5% kwasem octowym,
d)
wypranie ubrania roboczego i poddanie go dezynfekcji 5% kwasem octowym,
e)
spalenie lub zakopanie w ziemi i zasypanie wapnem niegaszonym chleba zakażonego chorobą ziemniaczaną;
2)
zwiększyć kwasowość pieczywa do maksymalnej dopuszczalnej wysokości.
2.
Zabrania się przyjmowania do piekarni pieczywa zakażonego chorobą ziemniaczaną.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .