§ 8. - Wypiek i obrót pieczywem.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1951.32.252

Akt utracił moc
Wersja od: 18 czerwca 1951 r.
§  8.
1.
W przypadku stwierdzenia w piekarni choroby ziemniaczanej (baccillus mesentericus) należy:
1)
przeprowadzić dezynfekcję w piekarni przez:
a)
obmycie wszystkich naczyń drewnianych 5% kwasem octowym,
b)
wybielenie ścian wapnem niegaszonym,
c)
wymycie podłogi 5% kwasem octowym,
d)
wypranie ubrania roboczego i poddanie go dezynfekcji 5% kwasem octowym,
e)
spalenie lub zakopanie w ziemi i zasypanie wapnem niegaszonym chleba zakażonego chorobą ziemniaczaną;
2)
zwiększyć kwasowość pieczywa do maksymalnej dopuszczalnej wysokości.
2.
Zabrania się przyjmowania do piekarni pieczywa zakażonego chorobą ziemniaczaną.