§ 3. - Wymiary i okresy ochronne organizmów morskich oraz szczegółowe warunki wykonywania rybołówstwa komercyjnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.1556 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 marca 2024 r.
§  3. 
Określa się okresy ochronne, jako środki ochrony, o których mowa w art. 7 i art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1380/2013 z dnia 11 grudnia 2013 r. w sprawie wspólnej polityki rybołówstwa, zmieniającego rozporządzenia Rady (WE) nr 1954/2003 i (WE) nr 1224/2009 oraz uchylającego rozporządzenia Rady (WE) nr 2371/2002 i (WE) nr 639/2004 oraz decyzję Rady 2004/585/WE (Dz. Urz. UE L 354 z 28.12.2013, str. 22, z późn. zm.), na obszarze:
1)
o którym mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1 ustawy, dla następujących gatunków ryb:
a)
łososia i troci - od dnia 15 września do dnia 15 listopada w pasie wód o szerokości 4 Mm od brzegu,
b)
sandacza - od dnia:
25 marca do dnia 10 maja na obszarze wód na zachód od południka 16°40'00" długości geograficznej wschodniej,
10 kwietnia do dnia 31 maja na obszarze wód między południkami 16°40'00" a 19121'00" długości geograficznej wschodniej,
20 kwietnia do dnia 10 czerwca na obszarze wód na wschód od południka 19121'00" długości geograficznej wschodniej,
c)
jesiotra ostronosego - od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia,
d) 2
 węgorza - od dnia 15 września do dnia 15 marca,
e)
siei - od dnia 1 stycznia do dnia 31 stycznia oraz od dnia 1 grudnia do dnia 31 grudnia;
2)
zachodnich wód wewnętrznych, dla następujących gatunków ryb:
a)
jesiotra ostronosego - od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia,
b)
łososia i troci - od dnia 25 września do dnia 31 grudnia,
c)
miętusa - od dnia 1 grudnia do ostatniego dnia lutego,
d)
sandacza - od dnia 15 kwietnia do dnia 15 maj a,
e)
siei - od dnia 20 października do dnia 15 grudnia,
f)
suma - od dnia 1 maja do dnia 15 czerwca,
g)
szczupaka - od dnia 1 stycznia do dnia 30 kwietnia,
h) 3
 węgorza - od dnia 15 września do dnia 15 marca;
3)
wschodnich wód wewnętrznych, dla następujących gatunków ryb:
a)
sandacza - od dnia 20 kwietnia do dnia 20 maja,
b) 4
 węgorza - od dnia 1 kwietnia do dnia 30 kwietnia oraz od dnia 15 września do dnia 15 marca,
c)
szczupaka - od dnia 1 marca do dnia 30 kwietnia,
d)
jesiotra ostronosego - od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia,
e)
minoga rzecznego - od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia,
f)
parposza - od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia.
2 § 3 pkt 1 lit. d:

- zmieniona przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 24 lutego 2023 r. (Dz.U.2023.362) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2023 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 20 lutego 2024 r. (Dz.U.2024.244) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2024 r.

3 § 3 pkt 2 lit. h:

- zmieniona przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 24 lutego 2023 r. (Dz.U.2023.362) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2023 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 20 lutego 2024 r. (Dz.U.2024.244) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2024 r.

4 § 3 pkt 3 lit. b:

- zmieniona przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 24 lutego 2023 r. (Dz.U.2023.362) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2023 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 20 lutego 2024 r. (Dz.U.2024.244) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2024 r.