§ 17. - Wymiary i okresy ochronne organizmów morskich oraz szczegółowe warunki wykonywania rybołówstwa komercyjnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.1556 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 marca 2024 r.
§  17. 
1. 
Armator statku rybackiego, w przypadku dokonania połowu oznakowanych ryb pochodzących z zarybiania obszarów morskich Rzeczypospolitej Polskiej, przesyła Głównemu Inspektorowi Rybołówstwa Morskiego znaczek oraz następujące informacje dotyczące oznakowanej ryby:
1)
miejsce jej złowienia;
2)
jej długość z dokładnością do 1 cm zmierzoną:
a)
od końca zamkniętego pyska do końca najkrótszych promieni w płetwie ogonowej - w przypadku ryb łososiowatych,
b)
od końca zamkniętego pyska do końca najdłuższych promieni w płetwie ogonowej - w przypadku ryb innych niż łososiowate;
3)
jej masę.
2. 
Do znaczka i informacji, o których mowa w ust. 1, dołącza się w miarę możliwości fotografię oznakowanej ryby oraz łuski pobrane z tej ryby, przy czym łuski z ryb:
1)
łososiowatych - pobiera się z miejsc ponad linią boczną, między płetwą grzbietową a płetwą tłuszczową;
2)
innych niż łososiowate - pobiera się z miejsc ponad linią boczną, na wysokości środka płetwy grzbietowej.
3. 
Główny Inspektor Rybołówstwa Morskiego przekazuje ministrowi właściwemu do spraw rybołówstwa znaczek oraz informacje, o których mowa w ust. 1.