§ 17. - Wymiary i okresy ochronne organizmów morskich oraz szczegółowe warunki wykonywania rybołówstwa komercyjnego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2016.1494
Akt utracił moc
Wersja od: 1 lipca 2018 r.
§ 17.
1.
Armator statku rybackiego w przypadku dokonania połowu oznakowanych ryb pochodzących z zarybiania obszarów morskich Rzeczypospolitej Polskiej przesyła do okręgowego inspektora rybołówstwa morskiego właściwego ze względu na miejsce połowu znaczek oraz następujące informacje dotyczące oznakowanej ryby:
1)
miejsce złowienia ryby;
2)
długość ryby z dokładnością do 1 cm mierzoną:
a)
od końca zamkniętego pyska do końca najkrótszych promieni w płetwie ogonowej - w przypadku ryb łososiowatych,
b)
od końca zamkniętego pyska do końca najdłuższych promieni płetwy ogonowej - w przypadku ryb innych niż łososiowate;
3)
masę ryby.
2.
Do znaczka i informacji, o których mowa w ust. 1, dołącza się w miarę możliwości fotografię oraz łuski pobrane z oznakowanej ryby, przy czym łuski pobiera się z ryb:
1)
łososiowatych - z miejsc ponad linią boczną, między płetwą grzbietową a płetwą tłuszczową;
2)
innych niż łososiowate - z miejsc ponad linią boczną, na wysokości środka płetwy grzbietowej.
3.
Znaczek oraz informacje, o których mowa w ust. 1, okręgowy inspektor rybołówstwa morskiego przekazuje do ministra właściwego do spraw rybołówstwa.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .