§ 17. - Wymiary i okresy ochronne organizmów morskich oraz szczegółowe warunki wykonywania rybołówstwa komercyjnego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2016.1494

Akt utracił moc
Wersja od: 1 lipca 2018 r.
§  17. 
1. 
Armator statku rybackiego w przypadku dokonania połowu oznakowanych ryb pochodzących z zarybiania obszarów morskich Rzeczypospolitej Polskiej przesyła do okręgowego inspektora rybołówstwa morskiego właściwego ze względu na miejsce połowu znaczek oraz następujące informacje dotyczące oznakowanej ryby:
1)
miejsce złowienia ryby;
2)
długość ryby z dokładnością do 1 cm mierzoną:
a)
od końca zamkniętego pyska do końca najkrótszych promieni w płetwie ogonowej - w przypadku ryb łososiowatych,
b)
od końca zamkniętego pyska do końca najdłuższych promieni płetwy ogonowej - w przypadku ryb innych niż łososiowate;
3)
masę ryby.
2. 
Do znaczka i informacji, o których mowa w ust. 1, dołącza się w miarę możliwości fotografię oraz łuski pobrane z oznakowanej ryby, przy czym łuski pobiera się z ryb:
1)
łososiowatych - z miejsc ponad linią boczną, między płetwą grzbietową a płetwą tłuszczową;
2)
innych niż łososiowate - z miejsc ponad linią boczną, na wysokości środka płetwy grzbietowej.
3. 
Znaczek oraz informacje, o których mowa w ust. 1, okręgowy inspektor rybołówstwa morskiego przekazuje do ministra właściwego do spraw rybołówstwa.