Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Wymagania weterynaryjne w zakresie handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.108.1150

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1.
Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne w zakresie handlu:
1)
świeżym mięsem pozyskanym z bydła domowego, świń, owiec i kóz oraz ze zwierząt nieparzystokopytnych;
2)
produktami mięsnymi.
§  2.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
świeże mięso - każdy rodzaj mięsa, które nie zostało poddane procesowi konserwacji, z wyjątkiem chłodzenia lub mrożenia;
2)
produkty mięsne - produkty otrzymane w wyniku obróbki mięsa lub produkty zawierające mięso, niewykazujące na przekroju cech mięsa świeżego; nie uważa się za produkty mięsne produktów otrzymanych z mięsa poddanego jedynie obróbce na zimno, produktów otrzymanych z mięsa mielonego i wyrobów z mięsa surowego;
3)
państwo wysyłki - państwo członkowskie, z którego świeże mięso lub produkty mięsne są wysyłane do innego państwa członkowskiego;
4)
państwo przeznaczenia - państwo członkowskie, do którego świeże mięso lub produkty mięsne są wysyłane z innego państwa członkowskiego;
5) 1
 (uchylony).
1 § 2 pkt 5 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2005 r. (Dz.U.05.103.868) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 czerwca 2005 r.