§ 3. - Wymagania weterynaryjne przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.158.1655

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.
§  3.
1.
Tusze, półtusze, w tym półtusze podzielone na nie więcej niż trzy części, oraz ćwierćtusze umieszcza się na rynku, jeżeli:
1)
zostały uzyskane:
a)
w zatwierdzonej i nadzorowanej rzeźni, spełniającej ogólne wymagania weterynaryjne dla zakładów mięsnych określone w ust. 1-3 załącznika nr 1 do rozporządzenia oraz spełniającej szczegółowe wymagania weterynaryjne dla rzeźni określone w ust. 4 i 5 załącznika nr 1 do rozporządzenia,
b)
ze zwierząt zbadanych przed ubojem przez urzędowego lekarza weterynarii, w sposób określony w ust. 23-30 załącznika nr 1 do rozporządzenia i uznanych w wyniku tego badania za nadające się do uboju,
c)
ze zwierząt poddanych ubojowi, których mięso zostało poddane dalszej obróbce, przy spełnieniu wymagań weterynaryjnych określonych w ust. 9-22 oraz ust. 31-41 załącznika nr 1 do rozporządzenia,
d)
ze zwierząt, które zostały zbadane po uboju przez urzędowego lekarza weterynarii i nie wykazywały jakichkolwiek zmian, z wyjątkiem zmian pourazowych, które mogły zdarzyć się na krótko przed ubojem zwierzęcia, albo umiejscowionych wad rozwojowych lub zmian miejscowych u zwierzęcia, jeżeli w wyniku badań, w tym badań laboratoryjnych, o ile są one niezbędne, zostało ustalone, że zmiany pourazowe, wady rozwojowe oraz inne zmiany nie powodują ich szkodliwości dla zdrowia ludzi lub niezdatności do spożycia przez ludzi;
2)
zostały oznakowane jako zdatne do spożycia, w sposób określony w ust. 68 pkt 1 lit. a załącznika nr 1 do rozporządzenia;
3)
podczas transportu zostały zaopatrzone w:
a)
handlowy dokument identyfikacyjny, który zawiera dodatkowo:
znak weterynaryjny,
w przypadku mięsa mrożonego - informację o miesiącu i roku zamrożenia,
w przypadku świeżego mięsa przeznaczonego na rynek Finlandii i Szwecji - informację, że mięso to zostało poddane badaniom mikrobiologicznym, zgodnie z przepisami Unii Europejskiej4), lub że mięso jest przeznaczone do przetworzenia, lub że mięso pochodzi z zakładu mięsnego, który spełnia wymagania określone w przepisach Unii Europejskiej4);
b) 1
 świadectwo zdrowia - w przypadku świeżego mięsa pozyskanego w rzeźni znajdującej się na obszarze podlegającym ograniczeniom z powodu wystąpienia chorób zakaźnych zwierząt i w przypadku świeżego mięsa wysyłanego do innego państwa członkowskiego przez terytorium państw trzecich, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44);
4)
po badaniu poubojowym były przechowywane, zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi określonymi w ust. 94-104 załącznika nr 1 do rozporządzenia, w zatwierdzonym i nadzorowanym zakładzie mięsnym;
5)
były transportowane, zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi określonymi w ust. 105-115 załącznika nr 1 do rozporządzenia.
2. 2
 Handlowy dokument identyfikacyjny jest:
1)
wystawiany w 2 egzemplarzach;
2)
przechowywany przez:
a)
wystawiającego dokument co najmniej przez rok od dnia wystawienia, a w przypadku składowania produktu przez rok od zakończenia jego składowania,
b)
odbiorcę co najmniej przez rok od dnia otrzymania produktu, a w przypadku składowania produktu przez rok od zakończenia jego składowania;
3)
przedstawiany na wezwanie urzędowego lekarza weterynarii.
3. 3
 Wzór świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa będącego przedmiotem przywozu jest określony w decyzji Rady 79/542/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. ustalającej wykaz państw trzecich, z których państwa członkowskie dopuszczają przywóz bydła, trzody chlewnej oraz świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 146 z 14.06.1979).
4. 4
 Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 lit. b i ust. 3 oraz w § 6 ust. 1 pkt 3:
1)
powinno być wystawione:
a)
przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie załadunku,
b)
na podstawie otrzymanych świadectw zdrowia dołączonych do partii świeżego mięsa pochodzących z innego zakładu - w przypadku wystawienia w zakładzie świadectwa zdrowia dla partii wysyłkowej świeżego mięsa, w skład której wchodzi świeże mięso pochodzące z innego zakładu;
2)
zawiera informację dotyczącą miejsca pochodzenia mięsa - w przypadku świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa pochodzącego z przywozu;
3)
stanowi pojedynczą kartkę papieru.
1 § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.37.333) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 marca 2005 r.
2 § 3 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.37.333) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 marca 2005 r.
3 § 3 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.37.333) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 marca 2005 r.
4 § 3 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.37.333) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 marca 2005 r.