§ 8. - Wymagania weterynaryjne przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.5.38

Akt utracił moc
Wersja od: 12 stycznia 2007 r.
§  8.
Osoby mające kontakt z produktami pochodzenia zwierzęcego przy wykonywaniu czynności związanych ze sprzedażą bezpośrednią powinny:
1)
przestrzegać zasad higieny w procesie produkcji i sprzedaży;
2)
posiadać orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy wymagającej kontaktu z żywnością, wydane na podstawie przepisów o chorobach zakaźnych i zakażeniach;
3)
używać czystej, w jasnym kolorze, odzieży roboczej, nakrycia głowy zasłaniającego włosy oraz obuwia roboczego;
4)
myć ręce przed każdym przystąpieniem do pracy lub po ich zabrudzeniu.