§ 8. - Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2021.2059 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 stycznia 2024 r.
§  8. 
1.  25
 Mięso zwierząt poddanych ubojowi oraz mięso zwierząt łownych odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu poubojowemu przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii, w sposób właściwy dla danego gatunku zwierząt, określony w tytule III w rozdziale II w sekcjach 3 i 4 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/627 z dnia 15 marca 2019 r. ustanawiającego jednolite praktyczne rozwiązania dotyczące przeprowadzania kontroli urzędowych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 oraz zmieniającego rozporządzenie Komisji (WE) nr 2074/2005 w odniesieniu do kontroli urzędowych (Dz. Urz. UE L 131 z 17.05.2019, str. 51, z późn. zm.), na wniosek :
1)
posiadacza tego mięsa lub
2)
podmiotu prowadzącego gospodarstwo, w którym został dokonany ubój - w przypadku uboju zwierząt, o którym mowa w § 5 ust. 1.
2. 
(uchylony).
25 § 8 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 24 sierpnia 2022 r. (Dz.U.2022.1896) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 września 2022 r.