§ 6. - Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2021.2059 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 1 stycznia 2024 r.
§ 6.
1.
W gospodarstwie, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa, powinno być wyznaczone miejsce lub pomieszczenie przeznaczone do:1)
ogłuszania, wykrwawiania i wytrzewiania zwierząt;2)
przechowywania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w rozporządzeniu nr 1069/2009, w tym materiału szczególnego ryzyka, odpowiednio zabezpieczone przed dostępem osób postronnych oraz zwierząt.2.
Miejsce lub pomieszczenie, w których odbywa się wytrzewianie tusz, powinny:1)
być utrzymywane w czystości i zachowane w dobrym stanie;2)
zapewniać odpowiednią przestrzeń roboczą pozwalającą na przeprowadzanie wszelkich działań w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu mięsa;3)
mieć dostęp do bieżącej wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.3.
Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, w tym materiał szczególnego ryzyka, o których mowa w ust. 1, przechowuje się:1)
w sposób gwarantujący, że jego jakość mikrobiologiczna nie ulegnie pogorszeniu;2)
w pojemnikach oznaczonych w sposób trwały, które każdorazowo po opróżnieniu poddaje się myciu, czyszczeniu i odkażaniu.4.
Jeżeli w gospodarstwie, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa, utrzymywane są zwierzęta gospodarskie, to miejsce lub pomieszczenie, o którym mowa w ust. 1, powinno być odizolowane od pomieszczeń, w których utrzymywane są zwierzęta.