§ 5. - Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2021.2059 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 stycznia 2024 r.
§  5. 
1. 
Podmiot prowadzący gospodarstwo, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa, zapewnia, że:
1)
zwierzęta są ubijane niezwłocznie po przybyciu do gospodarstwa;
2)
ubój zwierząt odbywa się w warunkach zapobiegających zanieczyszczeniu mięsa.
2. 
Podmiot prowadzący gospodarstwo, w którym dokonywany jest ubój zwierząt określony w ust. 1, prowadzi ewidencję przeprowadzonych w gospodarstwie ubojów oraz przechowuje ją przez okres trzech lat od daty dokonania uboju danego zwierzęcia.
3. 
Ewidencja, o której mowa w ust. 2, składa się z kolejno ponumerowanych stron zawierających:
1)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddanych ubojowi;
2)
adres gospodarstwa, z którego pochodziły zwierzęta, jeżeli jest inny niż adres posiadacza zwierzęcia;
3) 17
 liczbę oraz gatunek zwierząt poddanych ubojowi;
3a) 18
 datę urodzenia i liczbę stałych siekaczy wyrżniętych z dziąsła - w przypadku uboju owiec lub kóz;
4) 19
 numer identyfikacyjny zwierząt poddanych ubojowi, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia, a w przypadku uboju świń - numer siedziby stada;
5)
datę uboju;
6)
imię i nazwisko, adres oraz podpis osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju;
7)
podpis posiadacza zwierzęcia.
17 § 5 ust. 3 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. a rozporządzenia z dnia 24 sierpnia 2022 r. (Dz.U.2022.1896) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 września 2022 r.
18 § 5 ust. 3 pkt 3a dodany przez § 1 pkt 3 lit. b rozporządzenia z dnia 24 sierpnia 2022 r. (Dz.U.2022.1896) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 września 2022 r.
19 § 5 ust. 3 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. c rozporządzenia z dnia 24 sierpnia 2022 r. (Dz.U.2022.1896) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 września 2022 r.