§ 9. - Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2007.132.919
Akt utracił moc Wersja od: 23 lipca 2007 r.
§ 9.
1.
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego stwierdzono, że badane mięso zwierząt, o którym mowa w § 7, jest zdatne do spożycia przez ludzi, urzędowy lekarz weterynarii znakuje mięso znakiem weterynaryjnym w kształcie:1)
koła o średnicy 5 cm zawierającym:a)
w części górnej - litery "PL",b)
w środku - symbol województwa i powiatu, na terenie których odbyło się badanie poubojowe, nadane zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 157, poz. 1031, z późn. zm.2)),c)
w części dolnej - litery "IW" oraz2)
prostokąta o wymiarach 3 cm x 5 cm zawierającym napis "MIĘSO DO WŁASNEGO UŻYTKU".2.
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego stwierdzono, że badane mięso zwierząt, o którym mowa w § 7, jest niezdatne do spożycia przez ludzi, urzędowy lekarz weterynarii znakuje mięso znakiem weterynaryjnym określonym w § 8 ust. 2.3.
Znaki weterynaryjne, o których mowa w ust. 1 i 2, umieszcza się poprzez opieczętowanie znakiem przy użyciu tuszu lub poprzez znakowanie na gorąco na zewnętrznej powierzchni tuszy.4.
Urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania poubojowego mięsa, które zawiera dane określone w § 8 ust. 4.