§ 8. - Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2007.132.919
Akt utracił moc Wersja od: 23 lipca 2007 r.
§ 8.
1.
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego nie stwierdzono włośni, urzędowy lekarz weterynarii znakuje mięso poddane badaniu na włośnie znakiem weterynaryjnym w kształcie:1)
koła o średnicy 2,5 cm zawierającym na środku literę "T" o wysokości 1,5 cm i grubości 0,2 cm oraz2)
prostokąta o wymiarach 3 cm x 5 cm zawierającym napis "MIĘSO DO WŁASNEGO UŻYTKU".2.
Jeżeli w wyniku przeprowadzonego badania poubojowego stwierdzono włośnie, urzędowy lekarz weterynarii znakuje mięso poddane badaniu na włośnie znakiem weterynaryjnym w kształcie trójkąta równobocznego o długości boku 5 cm zawierającym:1)
w górnej części - litery "PL";2)
w dolnej części - litery "IW".3.
Znaki weterynaryjne, o których mowa w ust. 1 i 2, umieszcza się:1)
poprzez opieczętowanie znakiem przy użyciu tuszu lub poprzez znakowanie na gorąco na:a)
zewnętrznej powierzchni tuszy - w przypadku oskórowanego mięsa świń, nutrii i dzików,b)
wewnętrznej powierzchni tuszy na opłucnej ściennej i otrzewnej ściennej - w przypadku mięsa dzików;2)
na zawieszce dołączonej do tuszy - w przypadku nieoskórowanego mięsa świń, nutrii i dzików.4.
Urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania mięsa na włośnie, które zawiera:1)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza mięsa;2)
miejsce i termin uboju;3)
datę przeprowadzenia badania;4)
wynik badania.