§ 5. - Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.132.919

Akt utracił moc
Wersja od: 23 lipca 2007 r.
§  5. 
1. 
Posiadacz świń co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem na terenie gospodarstwa uboju w celu produkcji mięsa informuje urzędowego lekarza weterynarii o zamiarze dokonania takiego uboju.
2. 
Informacja, o której mowa w ust. 1, zawiera:
1)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia;
2)
liczbę zwierząt poddawanych ubojowi;
3)
numer identyfikacyjny zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia;
4)
miejsce i termin uboju;
5)
zgłoszenie tuszy przeznaczonej na użytek własny do badania poubojowego, o którym mowa w § 7, jeżeli posiadacz zwierzęcia wystąpił o przeprowadzenie tego badania.
3. 
Urzędowy lekarz weterynarii przekazuje powiatowemu lekarzowi weterynarii informację o przeprowadzonych na terenie gospodarstw ubojach świń w celu produkcji mięsa, w danym kwartale w terminie do 15. dnia pierwszego miesiąca kwartału następującego po kwartale, którego dotyczy informacja, podając:
1)
dane i informacje, o których mowa w ust. 2 pkt 1, 2, 4 i 5;
2)
liczbę tusz poddanych badaniu, o którym mowa w § 6 i 7;
3)
wyniki badania, o którym mowa w § 6 i 7.