Rozdział 3 - Sposób przeprowadzania kontroli spełniania wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa króliczego i mięsa zwierząt łownych - Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach umieszczanych na rynku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.148.1559

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  3

Sposób przeprowadzania kontroli spełniania wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa króliczego i mięsa zwierząt łownych

§  12.
1.
Urzędowy lekarz weterynarii przeprowadza regularne kontrolne spełniania wymagań weterynaryjnych dotyczących stanu zdrowia zwierząt na fermach, na których są utrzymywane króliki i zwierzęta łowne, w szczególności przeprowadza badania zwierząt i ich mięsa w celu:
1)
wykrycia pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych określonych w przepisach o badaniach kontrolnych substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt żywych, w tkankach lub narządach zwierząt po uboju oraz w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego15);
2)
kontroli zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, pozwalającej stwierdzić obecność zanieczyszczeń występujących w środowisku.
2.
W przypadku gdy badania wykazały występowanie chorób przenoszonych na ludzi lub zwierzęta oraz gdy w wyniku tych badań stwierdzono występowanie w mięsie zwierząt substancji niedozwolonych lub przekroczenie najwyższych dopuszczalnych stężeń pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych, informacje te urzędowy lekarz weterynarii przekazuje niezwłocznie powiatowemu lekarzowi weterynarii, na którego terytorium działania znajduje się stado, z którego pochodzi to zwierzę.
3.
W przypadku zagrożenia wystąpieniem przypadków zachorowań zwierząt na choroby przenoszone na ludzi lub zwierzęta, urzędowy lekarz weterynarii przeprowadza badania zwierząt łownych utrzymywanych na fermach w celu wykrycia obecności chorób określonych w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
§  13.
Jeżeli badania, o których mowa w § 12 ust. 3, potwierdzą przypadki występowania chorób określonych w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych, nie umieszcza się na rynku mięsa pochodzącego z gospodarstw lub terenów, gdzie stwierdzono te choroby.