Rozdział 8 - Wymagania weterynaryjne przy przechowywaniu i transporcie - Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.160.1673

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  8

Wymagania weterynaryjne przy przechowywaniu i transporcie

§  40.
1.
Produkty mięsne przechowuje się w sposób przewidziany dla danego rodzaju produktu mięsnego.
2.
Produkty mięsne, które podczas przechowywania wymagają chłodzenia, przechowuje się w warunkach chłodniczych w magazynie znajdującym się w zakładzie przetwórstwa lub w zatwierdzonej chłodni składowej, w temperaturze określonej na etykiecie produktu mięsnego.
3.
Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na przechowywanie produktów mięsnych, które nie wymagają chłodzenia, w magazynach innych niż te, o których mowa w ust. 2, jeżeli posiadają konstrukcję trwałą oraz są łatwe do mycia i odkażania.
4.
Produkty mięsne oznakowane znakiem weterynaryjnym określonym w § 36 ust. 5 przechowuje się w innym pomieszczeniu niż produkty nieoznakowane tym znakiem.
§  41.
Produkty mięsne transportuje się:
1)
w temperaturze przewidzianej dla danego rodzaju produktu mięsnego;
2)
w sposób uniemożliwiający ich zanieczyszczenie lub uszkodzenie, biorąc pod uwagę czas i środki transportu oraz warunki klimatyczne.
§  42.
Opakowania transportowe i środki transportu, którymi są przewożone produkty mięsne, czyści się i odkaża przed każdym ich użyciem.